Başlangıç / Eğitim / Astronot Nedir? Nasıl Astronot Olunur?
Astronot Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?
Astronot Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Astronot Nedir? Nasıl Astronot Olunur?

Astronot nasıl olunur? Astronot olmak için hangi okullardan mezun olmak lazım? Astronot maaşları ne kadar, çalışma şartları nasıl?

Astronot nedir? Ne iş yapar?

Astronot Yunanca kökenli bir kelimedir ve NASA’nın sitesinde belirttiğine göre; uzay tecrübesini yaşayabilecek, kaldırabilecek zihinsel ve bedensel kapasiteye sahip, zorlu eğitim öğretim süreçlerinden geçmiş kişiye denir. 

Astronot olmak için ne yapmak gerekir?

Astronot olmak için öncelikle mühendislik alanındaki lisans bölümlerinden, fizik, kimya, biyoloji, matematik lisans bölümlerinden veya bilgi teknolojileri alanındaki lisans bölümlerinden bir tanesinden eğitim almış olmak gereklidir.

Astronotluk eğitimi ders içerikleri nelerdir?

Astronotlar Matematik, Fizik, Astronomi, Yerbilim, Denizbilim, Meteoroloji, Navigasyon, Yörünge mekaniği, Materyal işleme, Uzay mekiği gibi derslerin eğitimini görmektedirler.

Astronot olmak için yaş sınırı var mıdır?

Bilinenin aksine astoronot olmak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Pilot olmak için yaş sınırı olması ve bunun 30 olması insanlarda astronot olmak için de bir yaş sınırı vardır yanılgısı oluşturmaktadır.

Astronot olmak için aranan nitelikler nelerdir?

Astronotların uzaydaki zorlu koşullara (ağırlıksız ortam koşulları veya ani basınç değişimleri gibi) dayanabilmeleri için fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olmaları gerekir. Alkol ve sigara kullanmamaları gerekir.

Astronotlar bu mesleğe başlamadan önce birtakım sağlık ve kabiliyet testlerinden geçip yeterlilik almaları gerekir. Örneğin Uluslararası Uzay İstasyonu’nu komuta eden astronotların belirli bir süre uçuş tecrübelerinin olması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan NASA yani Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi astronotların en az 1000 saat  kaptan pilot tecrübesine sahip olmalarını şart koşmaktadır.

Ayrıca astronot adaylarının görme keskinliklerinin 20/20 olması (belirli büyüklükteki bir nesnenin 20 feet yani yaklaşık 6 metre uzaktan görülebilmesi)

Oturdukları zaman tansiyonlarının 140/90 mmHg değerini aşmaması

Boylarının ise en az 160 cm ile en fazla 190 cm arasında olması gereklidir.

Bu şartları taşıyan adaylar  psikolojik ve fiziksel bazı testlerden geçirildikten sonra mülakata alınır. İyi derecede İngilizce ve Rusça bilmek mülakata katılan kişiyi diğerlerinin önüne çıkaracaktır. 

Mülakatları da aşan bir astronot adayının Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)’daki eğitim süresi yaklaşık 2 yılken, Avrup Uzay Ajansı (ESA)’da bu eğitim yaklaşık 40 ay sürmektedir.

Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)’da astronot olmak için Amerikan vatandaşı olma şartı aranmaktadır. Fakat bu büyük bir sorun değildir çünkü Amerikan vatandaşlığına kabulünüz bu sayede kolay olacaktır ve NASA’da astronot olabilirsiniz.

Astronotlar nerelerde çalışabilir?

Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), Kanada Uzay Ajansı (CSA)

Astronotların çalışma saatleri ne kadardır?

Astronotların çalışma saatleri belli bir düzen içerisinde değildir. 

Astronot Maaşları Ne Kadar? Astronotlar Ne Kadar Kazanıyor?
Astronot Maaşları Ne Kadar? Astronotlar Ne Kadar Kazanıyor?

Astronot maaşları ne kadardır?

Zorlu eğitim ve mülakat süreçlerinden geçerek astronot olmayı başaran ve Ulusal Havacılık ve Uzay idaresi (NASA)’da çalışma şansı yakalayan astronotların maaşı yaklaşık olarak 345 bin Türk Lirası ile 750 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir. Diğer uzay ajanslarında ise ortalama 100 bin Türk Lirası kazanmaktadırlar.

Astronotluğun zorlukları var mıdır? Nelerdir?

İnsan vücudu uzayda dünyadakinin aksine belirtiler verir ve bu durum astronotlar için zor anlar yaşatabilir. Örneğin;

Yer çekimsiz ortam kan basıncı başta biriktiği için kafatasında artan basınç sonucu şişkin yüz sendromu yaşanabilir,

Bacaklar azalan sıvı basıncı dolayısıyla incelebilir,

Denge sistemlerinde problemler görülebilir,

Kaslar ve kemikler zayıflayabilir.

Olumsuz olmayan bir değişiklik ise yer çekimsiz ortamda omiriliğin genişlemesinden kaynaklı boy uzunluğunda birkaç cm artışın gözlemlenebilmesidir.

Astronotların iş olanakları nelerdir?

Ülkemizde uzay ajansı henüz yenidir. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı genel havacılık ve uzay araştırmaları yapmaktadır. Henüz uzaya gidememiş olsakta kurum yıllar içerisinde gelişip uzaya astronot gönderebilir hale gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir