Başlangıç / Eğitim / Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Nedir? Nasıl Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeni Olunur?
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Nedir? Nasıl Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeni Olunur?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği mesleği hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda. Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği mezunlarının maaşları ne kadar, nerelerde iş bulabiliyorlar, ders içerikleri neler ve diğer tüm detaylar yazımızda.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği nedir? Ne iş yapar?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği aile ekonomisi ve beslenme ile ilgili bulunduğu kuruma bağlı olarak çocuklara, gençlere veya yetişkinlere eğitim veren kişidir.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni nasıl olunur?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni olmak için üniversitelerin Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans bölümünü tamamlamaları gerekir. Bu bölüm için puan türü eşit ağırlıktır. 

Bunun dışında meslek liselerindeki; Besin Teknolojisi, Pastacılık, Besin Endüstrisi, Aşçılık, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Servis Hizmetleri, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Gıda Kontrol Analizleri, Ev Ekonomisi, Mutfak, Ev Yönetimi, Turizm Endüstrisi Servis Hizmetleri bölümlerden mezun olan kişiler üniversite sınavında Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans bölümünü seçtiklerinde ek puan kazanırlar ve diğer liselerden mezun olanlara göre avantajlı hale gelebilirler.

Buna ek olarak üniversitelerin 2 yıllık  Yemek Pişirme Teknikleri, Et Endüstrisi, Ev İdaresi, Aşcılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği ve Mutfak Yönetimi önlisans bölümlerinden mezun olanlar da dikey geçiş sınavlarıyla Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans bölümüne geçiş yapabilirler.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği için aranan nitelikler nelerdir?

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmeni olmak için hoşgörülü, sevecen, insan ilişkilerinde iletişimi kuvvetli, araştırmayı keşfetmeyi seven, ekip çalışmasına yatkın, kendini geliştirmeye açık, detaylara dikkat ve önem veren birisi olmak meslekte sizi mutlu edecek ve yükseltecektir.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği ders içerikleri nelerdir?

Kat Hizmetleri, Servis Teknikleri, Besin Hijyeni ve Kalite, Türk Mutfağı, Besin İşleme ve Saklama, Toplum Sağlığı ve İlkyardım, Temel Beslenme İlkeleri, Meslek Teknolojisi, Pişirme Tekniklerine Giriş, Besin Kimyası, Ev Yönetimi, Besin hazırlama ve Pişirme Teknikleri, Genel Mikrobiyoloji, Özel Durumlarda Beslenme, Aile Ekonomisi ve Tüketici Eğitimi, İş Teknik Eğitimi, Ev Planlama ve Dekorasyon, Ev ve Mutfak Araçları, Deneysel Yiyecek Hazırlama, Kurum ve Ticari Mutfak, Gıda Analizi ve Kontrolü, Dünya Mutfak Kültürleri, Ana ve Çocuk Beslenmesi, Ailede Etkileşim, Hastalıklarda Beslenme ve Diyet

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği mezunları nerelerde çalışır, ne kadar maaş alır, çalışma koşulları nasıldır?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği çalışma saatleri ne kadardır?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği  çalışma saatleri Milli Eğitim Kurumlarına bağlı olarak çalışılan Halk Eğitim Merkezlerinde haftalık bir program belirlenerek saatler kurs eğitim merkezine göre ayarlanır. Bunun dışında okullarda haftada 18 saate kadar ders verebilirler.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni nerelerde çalışabilir?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni İlkokul ve ortaokullarda iş eğitimi derslerine, Meslek Liselerinde meslek derslerine girebilirler  ya da Halk Eğitim Merkezlerinde Aile Ekonomisi ve Beslenme ve benzer içerikli derslerde kurs eğitmeni olabilirler. 

Ayrıca yemek fabrikası, catering, restaurant gibi kendi işyerlerini açabilirler.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği maaşları ne kadar?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenleri kadrolu olarak devlet okullarında öğretmenlik yaptıklarında Ocak 2020 itibariyle yaklaşık 3818 tl olacak öğretmen maaşını kazanabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde ise usta öğretici olacak bu öğretmenler haftada 40 saat ders vermek zorundadır ve bu durumda kadrolu usta öğretici maaşları 3500 tl sözleşmeli usta öğretici maaşları 2500 tl ile 3000 tl arasındadır.

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği  iş olanakları nelerdir?

Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara KPSS sınavıyla atanabilir fakat 2019 yılı itibariyle öğretmenlik atamaları az yapılmakta. Halk Eğitim Merkezlerinde kurs öğreticiliği öğretmenliği yapabilmeleri daha kolaydır çünkü son zamanlarda halk eğitim merkezlerine verilen önem ve kurs alan kişi sayısı artmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir