Veteriner nasıl olunur, maaşları nasıldır, nerelerde iş bulunur, devlette iş bulma imkanı var mıdır? Veterinerlik bölümünden mezun olduktan sonra hangi yolu izlemeliyim? 2020 yılında veterinerler için devletin planlamaları neler?
Veterinerler genel olarak hayvanların bakımını üstlenerek, sağlık sorunlarını gidermek adına çalışmalarda bulunurlar. Evcil hayvanların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hastalıklarını tedavi etmek adına çalışmalar yaparlar. Aynı zamanda da hayvanlarda görülen salgın hastalıklarla savaşma konusunda da faaliyet gösterirler. Hayvan ırklarının daha kaliteli bir biçimde ilerlemesi ve hayvanların beslenme biçimleriyle de yakından ilgilendirler. Veterinerler genel olarak hayvanların yaşam şartlarını daha kolay hale getirmek ve daha kaliteli bir hayat geçirmek adına uğraş vereceklerdir.
Evcil hayvanlar için veteriner kontrolleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ev ortamında yaşayan hayvanların düzenli olarak aşıları yaptırılmalı ve aynı zamanda da sağlıkları için denetim altında tutulmaları gerekmektedir. Bu tip şartlara sahip olan ve hayvanları gerçekten seven kişilerin veteriner mesleğine yönelmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Veteriner Olma Şartları
Veteriner olmak için ilk olarak kişilerin kendilerine yönelik bir sınav organize etmeleri gerekmektedir. Hayvanlarla iyi ilişkiler kurabilmesinin yanı sıra hayvanların her halini görmeye hazır olup olmadıklarını da kendilerine sormalıdırlar. Lisans öğrenim programlarında veterinerlik fakültelerini tercih ederek, eğitim görmeye başlamak için kendilerine bu sorgulamayı yapmaları gerekmektedir. 5 yıl boyunca veterinerlik fakültesi içerisinde eğitim alacak olan adaylar; bu süre boyunca ağırlıklı olarak teorik ve pratik mesleki eğitim imkanı sunan dersleri alacaklardır. Veterinerlik bölümü içerisinde sadece hayvanların sağlığıyla sınırlı kalmayacak olan eğitimleri, aynı zamanda da hayvansal gıdaları da kapsayabilecektir. Hayvanların et ya da süt gibi gıda maddeleri üzerinde de inceleme yaparak; sağlık koşullarına uygun olup olmadıkları da veterinerler tarafından denetlenecektir.
Veterinerler, hayvanların suni ya da doğal yollardan çiftleştirilmesi işlemlerinde de devreye girecektir. Embriyo transferi olarak adlandırılan bu işlemlerinde de veterinerlerin bilgileri devreye girecektir. Cerrahi gerektiren ve doğum gibi işlemleri de veterinerler gerçekleştireceğinden ötürü, hayvanların anatomisine hakim olmaları da bu eğitim süreci boyunca amaçlanan bir durum olarak adlandırılacaktır. Bu 5 yılı verimli bir biçimde geçirmeyi başaran her adayın mezuniyet belgesiyle beraber klinik açması ya da herhangi bir özel klinikte görev yapması muhtemel olacaktır.
Veterinerlerin Görevleri
Veterinerlerin görevleri genel olarak hayvanların yaşam kalitelerini ve sağlamış olduğu besinleri içerebilecek düzeyde varlık göstermektedir. Hayvan türlerinin ve ırklarının saptanarak; var olan hastalıklarına çözüm bulunması konusunda veterinerlere büyük bir görev düşmektedir. Aynı zamanda da hayvanların gıda veriminin arttırılmasına dair çalışmalar da yapabilmektedirler.
Veterinerler, hayvancılıkla uğraşan kişilere dair de çalışmalar yapabilmektedirler. Hayvanların daha verimli bir hale gelmesi ya da hayvanların salgın hastalıklardan sorun yaşaması halinde çiftçilerle beraber hareket etmeleri durumunda gerekli eğitimleri devreye girebilecektir. Bu aşamada da hayvancılıkla uğraşan kesimin oldukça aktif bir biçimde yardımcısı olacak bir meslek grubu olarak da tanımlanabilmektedir.
Veteriner Maaşları
Veterinerlerin günlük rutin çalışma saatleri dışında herhangi bir acil vaka geldiğinde de müdahale ettiklerinden ötürü net bir çalışma biçimleri bulunmamaktadır. Veterinerler özel kliniklerde ilk olarak asgari ücretle başlasalar da zaman içerisinde bu rakamların asgari ücretin 4-5 katına kadar yükselebileceği de görülebilmektedir. Bu şartlar altında da tecrübeli veterinerlerin daha yüksek meblağlar alabildikleri de söylenebilmektedir.
Kendi kliniklerini açan veterinerler de muayene başına ücret aldıklarından ve uyguladıkları işlemlere göre tarifelerini belirlediklerinden ötürü aylık net bir gelir hesaplaması yapılamamaktadır. Ancak piyasadaki işlere oranla normal bir kazançlarının olduğu söylenebilmektedir. Özel klinik masraflarını ve diğer giderleri de kendileri karşılamasına rağmen oldukça uygun bir kazanç elde ettikleri de söylenebilen bir durumdur.