
Yazının Başlıkları
Harita Mühendisi Nedir? Nasıl Harita Mühendisi Olunur?
Merhaba arkadaşlar! Bugün sizler için harita mühendisi nedir nasıl olunur ve bu konu ile ilgili bilgiler paylaşacağız umarız konumuzu beğenir. Bir meslek hakkında daha yeteri kadar aydınlanmış olursunuz. Konumuzda gördüğünüz eksik ve hataları bizlere bildirmekten çekinmeyin. Yorumlarınız bizler için değerlidir.
Harita Mühendisi Nedir? Harita Mühendisi Ne Demek? Geomatik Mühendisi Nedir? Geomatik Mühendisi Ne Demek?
Harita mühendisi yani geomatik mühendisi nedir sorusu son zamanların en çok aranılan meslekleri arasına girmeyi başarmıştır. Bu nedenle meslek seçimi yapmak isteyenler bu meslekle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak istemektedir. Bir alanın ya da kara parçası olarak adlandırılan bir mekanın ölçüm çalışmaları yapıldıktan sonra planlarını ve haritalarını oluşturan kişilere harita mühendisi denilmektedir. Mesleğin farklı isimlerde anıldığı üniversite programları olmasına rağmen günümüzde son şeklini alarak Türkiye’de Harita, Avrupa’da ise Geomatik Mühendisliği olarak adlandırılmaktadır.
Harita Mühendisi Ne İş Yapar? Harita Mühendisinin Görevleri? Geomatik Mühendisinin Görevleri? Geomatik Mühendisi Ne İş Yapar?
Harita mühendisi ne yapar sorusunun cevabı çok zor olmadığı gibi harita mühendisinin ne iş yaptığını bilmeyenler için oldukça kolay bir meslektir Geomatik mühendisliği. Projelendirme yapılan alanlarda ölçekli harita ve planların oluşturulması oldukça önem taşımaktadır. Bu önemli görevi üstlenen kişiler harita mühendisleridir. Harita mühendisi planlama ve haritalandırma yapacağı alanda öncelikle çeşitli yöntemler kullanılarak keşif ve ölçme çalışmaları yürütmektedir. Ölçme çalışmalarında arazi bilgi sistemleri, yapay uydular ve fotogrametri yöntemlerinden faydalanmaktadır. Daha sonra bu verilen bilgisayar ortamına aktarılmakta, mm ölçümlerle harita ve planlar haline getirilmektedir. Haritaların oluşturulmasında arazi ölçümlerine bilgisayar ortamında detaylar ve koordinat verileri de eklenmektedir.
Harita Mühendisi Nasıl Olunur? Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur?
Harita mühendisi nasıl olacağınızı araştırdığınızda ilk gözünüze çarpan şey harita mühendisliği taban puanları olacaktır. Ancak unutmamak gerekli ki mühendislik bölümlerinde sıralamanız da önem arz etmektedir. Harita mühendisi olmak için ilk olarak lisans düzeyinde eğitim almak gerekmektedir. Bunun için lise ve dengi bir okuldan mezun olmak ve üniversiteye giriş puanı olarak ilgili bölüme girebilmek şarttır. Üniversitelerde bu mesleğin eğitimini veren bölümler ‘Harita Mühendisliği’, ‘Geomatik Mühendisliği’ ve ‘Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği’ şeklinde ‘Mühendislik Mimarlık’, ‘Mühendislik’ ve ‘İnşaat’ Fakültelerinin içinde yer almaktadır. 4 yıllık eğitim sürecinde temel mühendislik, alet bilgisi, bilişim sistemleri, ileri matematik ve plan- proje bilgisi alanında dersler alan öğrenciler bu derslerden belirli bir seviyeye gelmektedir. Eğitim süreci sonunda başarılı olan öğrenciler diploma alıp mezun olarak mesleği icra edebilecek seviyeye gelmektedir.
Harita Mühendisliğinde Nasıl Yüksele bilirim? Harita Mühendisliğinde Kariyer Penceresi?
Harita mühendisliğinde hatta mühendislik bölümlerinde nasıl yükselebilirim kariyerimi nasıl devam ettirebilirim diye düşünüyorsanız yabancı dilinizi geliştirmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Eğer gelişmeye ve geliştirmeye açık bir insansanız bu bölümde dilerseniz bir ömür yükselebilir, kariyerinize devam edebilirsiniz. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi harita mühendisliğinde de üniversitede kalarak yada farklı bir üniversiteden devam ederek öğretim görevlisi yada araştırma görevlisi olarak akademik kariyerinizi devam ettirebilir ve öğretim görevlisi harita mühendisi, doktor öğretim görevlisi harita mühendisi / uzman öğretim görevlisi harita mühendisi, doçent harita mühendisi, profesör (prof) harita mühendisi, Ordinaryus (ord.) harita mühendisi olarak mesleğinizde uzmanlaşabilirsiniz. Eğer kariyerinizin peşinden koşacaksanız lütfen evlenmek gibi güzellikleri ihmal etmeyin çünkü kariyerinize bir taraftan devam ederken evlenirseniz size devlet burs imkanıda tanıyacaktır.
Harita Mühendisi İş Olanakları? Geomatik Mühendisi İş Olanakları?
Harita mühendisleri gerek kamu gerekse de özel sektörde iş bulma olanağı fazla olan meslek grubunda yer almaktadır. Bu nedenle mesleğe olan ilgi de giderek artmaktadır. Kamu sektöründe maaşlar 3000- 3500 TL arasında seyrederken özel sektörde proje bazlı işlerle daha fazla kazanç elde etmek mümkündür. Hukuk sisteminde bilirkişi olarak harita mühendisi çalıştırılmaya gerek olabileceği gibi savunma sektöründe de yine iş bulabilen meslekler arasında yer almaktadır. Kısacası iş olanakları oldukça geniştir.
Harita Mühendisi Maaşları 2018? Harita Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Geomatik Mühendisi maaşları 2018? Geomatik mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Kamuda harita mühendislerinin maaşları 4500-5000 TL civarındadır. Kamu da çalışan harita mühendisleri tüm devlet memurları haklarından faydalanmakta olup çocuk sayısı eş durumu görev yaptığı yer gibi etkenler maaşını 500-1000 tl civarında yükseltebilmektedir. Özel sektörde ise harita mühendislerinin kurum ile anlaşmasına bağlıdır ve ortalama 3000-5000 TL arasında değişmektedir. Ayrıca bilirkişi olarak görev yapmaları durumunda 30 ooo ”otuz bin” TL’ye kadar ücretleri çıkabilmektedir. Ancak belirtmek isterim ki özel sektörde her geçen gün eleman ihtiyacı azalmaktadır.
Bu konumuzda değerlendirdiğimiz başlıklar şu şekildedir;Harita nedir? Harita alt dalları? Harita mühendisliği dersleri, Harita mühendisliği maaşları, Harita mühendisliği nedir, Harita mühendisi ne yapar, Harita mühendisinin görevleri, Harita mühendisi nasıl olunur, Harita mühendisi maaşları, Harita mühendisi iş ilanları, 2017 Harita mühendisliği taban puanları 2018 , Harita mühendisliği nedir? Harita mühendisi nasıl olunur? Harita mühendisi maaşları Harita mühendisliği taban puanları 2017 2018 Harita mühendisliği bölüm dersleri nelerdir? Harita mühendisliği iş olanakları nasıl?