Merhaba Arkadaşlar Meslekincele ekibi olarak bugün sizlere Makine / Makina mühendisliği ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Mühendislik fakülteleri içerisinde en fazla tercih edilen birimlerden bir tanesi Makine / Makina mühendisliğidir. Üniversite sınavlarının yaklaşması ve lise son sınıf öğrencilerinin tercihlerine başlamadan önce en fazla merak edilen sorulara sizler için ulaştık. Konumuz ile ilgili gördüğünüz eksiklikleri ve olmasını istediklerinizi bizlere bildirmekten çekinmeyin.
Yazının Başlıkları
Makine Mühendisi Nedir?
Makinenin, makine elemanlarının ve her türlü mekanik sistemin belirli işleyiş biçimiyle tasarımını yapan geliştiren üretimini yapan ve bu sistemleri test eden kişilere makine mühendisi denir.
Makine Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Makine mühendisinin başlıca üç ana görevi vardır.
Mekanik sistemi tasarlama.
mekanik sistemin üretimini planlamak ve uygulamak.
Tasarladığı bu sistemin üretimini geliştirmek.
Makine Mühendisi Olmanın Gerektirdiği Özellikler
Makine mühendisi olmak isteyenlerin:
Yaratıcı ve tasarım yeteneği olan kişiler olması gerekir.
Makinelerle çalışmayı seven kişiler olmalıdır.
Fizik ve matematik konularına ilgi duyan ve bu konularda başarılı olmaları gerekir.
Uzay ve şekiller arasındaki ilişkileri görebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Makine Mühendislerinin Çalışma Ortam ve Koşulları:
Makine mühendisleri çalışırken hem nesneler ile hem de insanlar ile uğraşırlar.Fabrikalarda yağlı,kirli ve gürültülü ortamlarda çalıştıkları gibi yönetici ve akademisyen olarak da çalışabilirler.
Makine mühendisliği Puan türü ve başarı sıralamaları
Makine mühendisliği bölümü MF-4 puan türüne göre öğrenci almaktadır.Bölümdeki en başarılı üniversiteler Boğaziçi üniversitesi,ODTÜ,İTÜ,YILDIZ Teknik,Abdullah Gül Üniversitesidir.Makine mühendisliğini başarılı bir şekilde okumak istiyorsak ilk 35.000’e girmemiz gerekmektedir.
Makine Mühendisliğinde Hangi Dersler Vardır?
4 yıllık olan makine mühendisliği bölümünde;mekanik sistemlerin yapısı ve bu sistemlerin tasarımı geliştirilmesi ve kullanımlarıyla ilgili dersler verilir. Makine mühendisliği eğitim sürecinde verilen dersler başlıca şunlardır; matematik, fizik, ekonomi, kimya, teknik çizim, ileri fizik, mukavemet, malzeme bilimi, enerji dönüşümleri, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, mekanik, nükleer enerji ve makine elemanları gibi başlıca dersler verilmektedir.
Makine Mühendislerini Ne Kadar Maaş Alır?
Kamu sektöründe çalışan makine mühendisleri 657 sayılı devlet memurları yasasına göre aldıkları ücret, asgari ücretin en az 3-4 karı kadardır.2018 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ¼ derece mühendislerin en düşük maaşı 4.908 TL ve en yüksek maaş ise 5.204 TL oldu.
Makine Mühendisliğinde İlerleme
Yüksek lisans yapmış olmak ve aynı zamanda yabancı dil bilmek özel sektörde çalışmak isteyenler için avantaj sağlamaktadır ve meslekte ilerlemekte faydalı olmaktadır.
Mesleki eğitimi tamamladıktan sonra işletme yüksek lisansı yapmak özellikle özel sektörde yönetici olarak çalışma olanakları sağlar.
Otomotiv sektöründe çalışanlar otomotiv sistemleri konusunda uzmanlaşır ve aynı zamanda otomotiv dalında yüksek lisans yaparak otomotiv mühendisliği unvan da alabilirler.
Bu konumuzda değerlendirdiğimiz başlıklar şu şekildedir; Makine / Makina mühendisliği dersleri, Makine / Makina mühendisliği maaşları, Makine / Makina mühendisliği nedir, Makine / Makina mühendisi ne yapar, Makine / Makina mühendisinin görevleri, Makine / Makina mühendisi nasıl olunur, Makine / Makina mühendisi maaşları, Makine / Makina mühendisi iş ilanları, 2017 Makine / Makina mühendisliği taban puanları 2018 , Makine / Makina mühendisliği nedir? Makine / Makina mühendisi nasıl olunur? Makine / Makina mühendisi maaşları Makine / Makina mühendisliği taban puanları 2017 2018 Makine / Makina mühendisliği dersleri
Makine Mühendisliği incelemesi
İyi bir ücret - 47%
İş garantisi - 22%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 43%
Stresin az olması - 58%
Topluma faydalı bir iş olması - 68%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 60%
İşin toplumdaki saygınlığı - 34%
Başarı hissi vermesi - 81%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - 67%
Yeni beceriler kazandırması - 52%
Kolay olması - 48%
Bol izin ve tatil süresi - 50%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 52%
Sorumluluk gerektirmemesi - 64%
İlginç bir iş olması - 72%
55%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.