Merhaba arkadaşlar bu konumuzda size en güncel yeni mesleklerden biri olan otopark görevlisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. Meslek daha önceden var olmuş olsa da çalışma şartları ve koşulları iş kanunlarınca henüz yeni tanınmıştır. 26.01.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan otopark görevlisi ile ilgili kararlar ile birlikte otopark görevlilerinin işleri eskiye kıyasla zorlaşmıştır diyebiliriz. Yıllar önce otopark görevlileri genel olarak değnekçi diye tanımlanan otopark mafyalarından oluşmakta idi.Ancak son yıllarda belediyelerin otopark yapıp görevli ataması ile birlikte otoparklar mafyadan belediyelere geçmeye başlamıştır. Halen bazı illerimizde bu işi yapan değnekçiler mevcuttur. Özellikle de mafyası meşhur olan Samsun’un Bafra ilçesinde bazı otoparkların, halen mafya yada mafya özentisi insanların çalıştırdığını söyleyebiliriz.
Otopark görevlisi ile ilgili bi düzenleme yapılmadan önce herhangi bir belge, eğtim şartı / diploma, sertifika, belge istenmeyen bu meslek alanı düzenleme sonrası mesle olarak tanınmıştır. Henüz net bir belge veya evrak istenmeyen bu alan ilerleyen zamanlarda belge gereksinimi olacağınıda göstermektedir.
Bu konumuzda sizin için araştırdığımız sorular umarız aklınızdaki tüm sorulara cevap olacaktır.Konumuzda bilgi alabileceğiniz başlıca sorular; Otopark Görevlisi nedir? Otopark görevlisinin 2018 de maaşları ne kadardır? Otopark görevlisi olmak içi ne yapmak gerekli? Otopark görevlisi olmak için gerekli evraklar nelerdir? Otopark görevlisi olmak için eğtim şartı var mı? Otopark görevlisi olmak için gerekli sertifikalar? Otopark görevlisinin görevleri nelerdir? Otopark görevlisinin yetkileri nelerdir? Otopark görevlisinin sorumlulukları nelerdir? Otopark görevlilerinin çalışma saatleri nasıldır? Otopark görevlilerinin bilmesi gereken terimler ve kısaltmalar nelerdir? Otopark görevlisi alımında mülakat var mı? Otopark görevlisi mülakat soruları 2018 ?
Yazının Başlıkları
Otopark Görevlisi Nedir? Nasıl Otopark Görevlisi Olunur?
Otopark alanlarının düzenlerini sağlayan,Araçlarını otoparka park eden müşterilere yol gösteren yada park etmesine yardımcı olan görevlilere otopark görevlisi denir.Otopark görevlisi olmak için otopark hizmeti veren kurum veya kuruluşlara iş başvurusu yaparak otopark görevlisi olarak çalışabilirsiniz.
Otopark görevlisi olmak için eğitim / Diploma gereksinimi
Otopark Görevlisi olarak çalışa bilmeniz için okur yazar olmanız yeterlidir. Ancak belediye ve köklü kurumlarda görev almak istiyorsanız en az lise mezunu şartı koşulmaktadır. Bunun ile birlikte belediyelerde görev alabilmeniz için referansımızın da etkisi olmadığını söylemek doğru olmayacaktır.
Otopark görevlisi olmak için gerekli sertifika var mı?
Otopark Görevlisi olmanız için henüz bir sertifika şartı belirlenmemiş olsa da yapılan düzenleme gösteriyor ki ilerleyen zamanlarda sertifika ihtiyacı olacaktır. Ayrıca Vale hizmeti veren otoparklarda Sürücü Belgesi sahibi olmanız gerekmektedir.
Otopark görevlisinin görev ve sorumlulukları
Otopark görevlilerinin görevlerini 5 ana başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar;
1-İş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma ve kalite gerekliliklerini uygulamak.
Bu madde hem çalışan güvenliği hemde hizmet kalitesini arttıran bir görevdir. İş güvenliği kuralları Bizler için oldukça önemli ve gereklidir. Nitekim 10 yıl başınıza bir iş gelmese dahi başınıza herhangi Bir şey gelmeyeceği anlamına gelmez. Son dönemlerde yaygınlaşan iş güvenliği prosedürleri çalışanların güvenliğini kapsadığı gibi kuralları ihlal etmeniz durumunda işten çıkarılmanıza da sebep olabilir. Bunun ile birlikte gerekli önlemi almayan kişi ve kurumlara cezai işlem uygulanmaktadır.Acil durumlarda, acil yardım prosedürlerini uygulamak.Çevre koruma önlemlerini uygulamak.Kalite uygulamalarına katkı vermek.
2-İş organizasyonu yapmak
İş planı yapmak,kişisel hazırlık yapmak.Hizmet süreçlerinin kayıtlarını tutmak.Kullanacağı ekipman ve araçlarm çalışırlık kontrollerini yapmak.Otopark alanının düzenini sağlamak
3-Otopark hizmeti vermek
Aracı karşılamak.Müşteriyi karşılamak.Müşterinin perona park etmesini sağlamak.Otopark ücretini tahsil etmek.Müşteriyi uğurlamak
4-Vale hizmeti vermek
Aracı müşteriden teslim almak.Aracı perona park etmek.Aracı müşteriye teslim etmek.Vardiya sonu işlemlerini yapmak
5-Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak
Bireysel mesleki gelişimini sağlamak.Ekip arkadaşlarının mesleki gelişiıninc destek vermek
Otopark görevlilerinin bilmesi gereken terimler ve kısaltmalar nelerdir?
ACİL DURUM: İş yerin de oluşabilecek olağan dışı yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi durumlara acil durum denir.
ARAÇ ASANSÖRÜ (Diğer adı ile Lift): Otoparkın kapasitesini artırmak amacı ile aracı istenilen yüksekliğe çıkarmak için kullanılan araç kaldırma tertibatıdır
ARAÇ TESLİM FORMU: Müşteriden araç teslim alınırken doldurulması gereken formdur. Bazı kurumlarda elektronik formlar mevcuttur.
ATIK: Herhangi bir kullanım sonunda oluşan, çevreye atılan yada bırakılan herhangi bir maddeye atık denir.
ISCO: Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması anlamına gelmektedir.
İSG: İş Sağlığı ve Güvenliği anlamına gelmektedir.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM (KKD): Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazlara kişisel koruyucu donanım yada kişisel koruyucu ekipman denir.
OTOPARK: Araçların park edilmesi için kullanılan alanlardır. Açık ve kapalı olarak 2 ye ayrılır.
OTOPARK ÜCRETİ: Otopark hizmeti karşılığı alınan ücretleridir. Bu ücretler araç cinsine ve işletmeye göre değişiklik göstermektedir.
ÖZEL TERTİBAT: Ergonomi olarak aracın kullanımını kolaylaştıran elektronik/manüel düzenekler.
PARKLANMA: Aracın içinde sürücü ve yolcu olmadan, park etmeye uygun bir alanda aracın motoru çalışmadan ve duraklama olmadan bırakılması durumudur.
PERON: Otoparklarda aracın park edildiği bölümdür.
RAMAK KALA OLAY: İş yerinde meydana gelen, çalışan, iş yeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaydır.
RİSK: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalidir.
RİSK DEĞERLENDİRMESİ: İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gereken çalışmaları,
TEHLİKE: İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışan veya iş yerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelidir.
VALE HİZMETİ: Araç sürücüsünün vale personelinden aldığı otopark hizmetidir.
VALE PERSONELİ: Vale hizmeti almak isteyen sürücünün aracını belirlenen otopark alanına ulaştırarak park eden ve tekrar araç sürücüsüne teslim eden otopark görevlisidir.
VARDİYA: Çalışma zaman aralığı anlamına gelmektedir.
VARDİYALAR ARASI İLETİŞİM DEFTERİ: Vardiyalar arasında mesaj ve bilgi aktarımı sağlayan defteri ifade eder.
Otopark görevlilerinin çalışma saatleri nasıl?
Otopark görevlilerinin çalışma saatleri çalıştığı otoparka ve çalıştığı kuruma göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; 24 saat hizmet veren bir otoparkta çalışanlar vardiyalı olarak çalışmaktadırlar. Aylık çalışma saati 180 saati geçemez ancak özel sektörde görev yapıyorsanız işletme sahiplerinin şartlarına uymak zorunda kalırsınız. Ayrıca vardiyalı işlerde çalışıyorsanız gece mesai fark ücreti almanız gerekmektedir. Ücret vermeyen kurumlar gece çalışanlara fazla izin kullandırabilmektedir.
Otopark Görevlilerinin 2018 Maaşları
Özel sektörde ;Otopark görevlileri 1500-2000 TL arasında görev yapmaktadırlar. Kamuda otopark görevlilerinin 2018 de maaşları 2300-3000 TL civarındadır.
Konumuzu okuduğunuz için teşekkürederiz. İstek,öneri ve şikayetlerinizi yorum olarak yada iletişim adreslerimizden bizlere gönderebilirsinz.
Otopark Görevlisi incelemesi
İyi bir ücret - 30%
İş garantisi - 30%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 74%
Stresin az olması - 70%
Uygun çalışma saatleri - 50%
Topluma faydalı bir iş olması - 35%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 2%
İşin toplumdaki saygınlığı - 0%
Başarı hissi vermesi - 0%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - 0%
Yeni beceriler kazandırması - 5%
Kolay olması - 80%
Bol izin ve tatil süresi - 30%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 50%
Sorumluluk gerektirmemesi - 25%
İlginç bir iş olması - 10%
31%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.