Başlangıç / Ağaç İşleri, Kağıt ve Kağıt Ürünleri / Kütüphaneci Nedir? Nasıl Kütüphaneci Olunur?
Kütüphaneci nasıl olunur?

Kütüphaneci Nedir? Nasıl Kütüphaneci Olunur?

Kütüphaneci nedir? Ne iş yapar?

Kütüphaneci çalıştığı kütüphane ortamının çalışma kurallarına uygun olarak araç ve gereçlerin kullanımından, düzeninden ve korunmasından sorumludur. Kütüphaneci kitapları ve diğer kayıtlı malzemeleri kontrol eder gerekli bakımlarını yapar ve insanların hizmetine sunar. 

Kütüphanecinin görevleri şunlardır; 

katalogların düzenlenmesini ve devamlı olarak okuyucuya ulaştırılmasını sağlar,

 kütüphanelerin katalog ve danışma kısmında okuyuculara, aradıkları bilgileri bulmada yardımcı olur, 

kütüphanedeki eserlerden bilgiler derler ve bunları okuyuculara sunar,

Kütüphaneye gelen kitapların ve diğer araç – gereçlerin kaydını ve sınıflandırmasını yapmak,

Kitap kataloglarını düzenleyerek raflara dizmek ve numara vermek,

Kitap ödünç verme, süresini ve geri getirilmesini takip etme,

Yayınları takip ederek kütüphanenin zenginleşmesini sağlamak,

Deforme olan kitapların gerekli bakımını yaparak kitaplığa geri kazandırmak.

Kütüphaneci olmak için ne yapmak gerekir?

Kütüphaneci olmak için üniversitelerin Fen – Edebiyat Fakültelerinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon,  Arşivcilik veya Kütüphanecilik lisans bölümlerinden birini bitirmek gerekir. Ayrıca bu bölümler açıköğretim fakültelerinden de okunabilmektedir. Mezun olduktan sonra alımlar KPSS üzerinden ve en yüksek puandan olmak üzere sıralanarak yapılmaktadır.  

Kütüphanecilik içerisinde bulunan görev dağılımı nasıldır?

İl Halk Kütüphanesi Müdürü, Kütüphane Müdür Yardımcısı, Kütüphane Uzmanları, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü veya Yöneticisi, Seksiyon Şefi, Kütüphaneci, Yardımcı Kütüphaneci, Şef, Mutemet, Ayniyat Mutemedi, Okuma Salonu Memuru, Depo Memuru, Ödünç Verme Memuru, Gezici Kütüphane Memuru.

Kütüphanecilik eğitimi ders içerikleri nelerdir?

Kütüphanecilik bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Kütüphanecilik programını bitirenler kütüphaneci unvanını kazanırlar. Kütüphaneciler temel zorunlu dersler dışında; Sosyal Antropolojiye Giriş, Kütüphaneciliğe Giriş, Kitap ve Kütüphane Tarihi, Osmanlıca, Psikolojiye Giriş, Bilim Tarihi ve Uygulamalı İstatistik, Araştırma Metodları, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya, Osmanlıca ve Kütüphane İşlemleri, Katalog ve Sınıflandırma Uygulaması, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Kütüphane İşlemleri, Araştırma Kütüphaneleri, Nadide Eserler ve Nadide Eserler Kütüphaneleri, Süreli Yayınlar, Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphane Programlamaya Giriş, Kitap Dışı Materyal, Halk Kütüphaneleri, Yönetim Teknikleri ve Mevzuat, Katalog ve Sınıflandırma, Müracaat ve Bibliyografya Uygulaması, Okul Kütüphaneleri, Kütüphane Otomasyonu gibi meslek derslerini de almak zorundadırlar.

Kütüphaneci olmak için aranan nitelikler nelerdir?

Kütüphanecilerin okumaktan, incelemekten keşfetmekten zevk alan ve kitapları sınıflamaktan hoşlanan, dikkat sahibi ve titiz, kapalı ortamda çalışmaktan bunalmayan, sorumluluk sahibi, insanlarla iyi ilişki kurabilen kimseler olmaları gerekmektedir.

Kütüphaneciler nerelerde çalışabilir?

Kütüphaneciler Kütüphaneler Genel Müdürlüğünde, Milli Kütüphanelerde, halk kütüphanelerinde, üniversite kütüphanelerinde, okul kütüphanelerinde, arşivlerde, dokümantasyon merkezlerinde ve özel kütüphanelerde çalışma alanı bulabilirler.

Kütüphanecilerin çalışma saatleri ne kadardır?

Devlet kütüphanelerinde çalışan kütüphaneciler devlet memuru sayıldıklarından mesai saatleri 09.00 – 17.00 arasıdır. Fakat 24 saat açık olan kütüphanelerde vardiyalı sistem uygulanmaktadır.

Kütüphaneci maaşları ne kadardır?

Kütüphaneci kadrosundaki devlet memurlarının maaşları çocuk yardımı, aile yardımı, vergi dilimi, asgari geçim indirimi gibi durumlardan etkilenmektedir. Bunları hesaba katmadan mesleğe yeni başlayan bir kütüphanecinin maaşı yaklaşık olarak 3 bin 750 Türk Lirasıdır. Hizmet yılı arttıkça maaş tutarı da artar.

Kütüphaneciliğin zorlukları var mıdır? Nelerdir?

Kitapları seven, sakin bir çalışma ortamı arayan, düzeni ve düzenlemeyi seven kişiler için kütüphanecilik ideal bir meslek olabilir. Elbette her işte zorluklar vardır, olacaktır fakat kütüphanecilik mesleğinde spesifik olarak göze çarpan bir zorluk yoktur. Yalnız, daha hareketli ve üretimi seven, sessizlikten hoşlanmayan kişiler bu mesleğe pek uygun gözükmemektedir.

Kütüphanecilerin iş olanakları nelerdir?

Devlet Kütüphaneleri dışında üniversite kütüphanelerinde ve özel kütüphanelerde veya özel okul kütüphanelerinde görev alabilecekleri için çalışma olanakları ülke standartlarında ortalama bir düzeydedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir