Başlangıç / Adalet ve Güvenlik / Kaymakam Ne İş Yapar? Kaymakam Olma Şartları Nelerdir?
Kaymakam ne iş yapar, sorumlulukları ve avantajları nelerdir, nasıl kaymakam olunur?
Kaymakam ne iş yapar, sorumlulukları ve avantajları nelerdir, nasıl kaymakam olunur?

Kaymakam Ne İş Yapar? Kaymakam Olma Şartları Nelerdir?

Kaymakamlık, oldukça prestijli bir meslek olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda da yöneticilik vasfının yanında aylık gelirinin de fazla olmasından ötürü herkesin olmak istediği bir meslek dalı olarak adlandırılmaktadır. Kaymakamların görev aldıkları ilçenin en yetkili kişisi olduğundan söz edildiğinde, herkesin hayallerini süsleyen bir meslek olduğu anlaşılabilmektedir. Doğrudan ilçelerinin bağlı olduğu ilin valisinin talimatlarını izleyen kaymakamlar; aynı zamanda da ilçelerinin düzenini sağlamak adına inisiyatif kullanabilmektedirler. Dolaylı olarak da İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan kaymakamların; bu bakanlıktan gelen emir ve önergeleri yürürlüğe koymaları durumu söz konusu olabilmektedir. 

Kaymakam Olma Koşulları

Kaymakam olmak isteyen öğrencilerin lisans mezunu olmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Daha çok iktisat, işletme, hukuk ve siyaset bilimi gibi bölümlerden mezun olan kişilerin kaymakam olma durumları bulunmaktadır. Kaymakamlık görevine gelmek isteyen lisans mezunlarının sonrasında KPSS’ye girmeleri gerekmektedir. KPSS’den en az 70 puan alacak olan adayların başvuru yapma hakları bulunmaktadır. KPSS puan durumuna göre en yüksek puan alan 400 aday; mülakatlara davet edilecektir. Mülakat her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Mülakat hakkındaki detaylı bilgilere ise sınav kılavuzunda yer almaktadır. 

Kaymakam olma konusunda emin adımlarla ilerleyerek, kaymakamlık mülakatını da başarıyla sonuçlandıran adayların hemen atanması durumu söz konusu olmamaktadır. Öncesinde belirli staj görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Staj ve eğitimler doğrultusunda 3 yıllık bir süreci arkalarında bırakmaları istenecektir. Bu süreci de geçtikten sonraki zaman zarfında kaymakam vekilliği stajı ve kaymakamlık kursu eğitimlerini de vermek durumunda kalacaklardır. Böylelikle kontenjan açıklığı bulunan herhangi bir ilçeye kaymakam olarak atanmaları durumu söz konusu olmaktadır. 

Kaymakamların göreve başladıklarında sınıf sınıf ayrılan ilçelerin en alt statüsünde göreve başlamaları söz konusu olabilmektedir. Mesleğinde daha üst basamaklara tırmanmak isteyen ve üst sınıflarda sayılan ilçelerde çalışma amacı güden kaymakamların İçişleri Bakanlığı tarafından açılan sınavlarda başarılı sonuçlar almaları gerekmektedir. Görev süreleri ve sınavlardaki başarıları değerlendirilen kaymakamların başka bir ilçeye atanarak; orada görevini icra etmeye devam etmesi söz konusu olarak adlandırılabilmektedir. 

Kaymakamlık Görev Yerleri Belirleme Yöntemi

Kaymakamların sınavları başarıyla geçerek, ilk görev yerlerine atanmaları durumu tamamen kura ile belirlenmektedir. Bu kuralar sonrasında kişilerin ilk görev yerleri belli olacaktır. Kaymakamlık kursunu ilk üç sırada tamamlayan kaymakam adaylarının istedikleri ilçeye atanmalarına dair bir imkan sağlanmaktadır. Bunun dışında kuraya katılan kaymakamların kendisinin ya da eşinin kayıtlı olduğu ilçeyi seçmeleri durumunda kuranın tekrarlanması durumu söz konusu olabilmektedir. Kuradan sonraki bir gün içerisinde kaymakamlar arasında ilçelere dair değişimler gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum herhangi bir mazeret belirtilmesi halinde kabul edilebilen bir durumdur. Ancak bu tip değişim istekleri yazılı belgeyle bir üst makama sunulmalıdır. Böylelikle değişim süreciyle ilgili kararname hazırlanması durumu talep edilebilecektir. 

Kaymakam olmak için hangi okul ve hangi bölümler tercih edilmelidir?
Kaymakam olmak için hangi okul ve hangi bölümler tercih edilmelidir?

Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölümler Tercih Edilmelidir?

Kaymakam olmak adına başvuru işlemlerini gerçekleştirmeyi hedefleyen kişilerin, bazı fakültelerin belirli bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Bunun dışında bir bölümden mezun olmalarına karşın kaymakamlık başvurusunda bulunacak olan kişilerin Yüksek Öğretim Kurumu ile iletişime geçerek, denklik belgesi talep etmesi söz konusu olabilmektedir. Bunun dışında kaymakamlık başvurularını gerçekleştirmek adına bitirilmesi gereken lisans programları şu şekilde sıralanabilmektedir. 

  • Uluslararası ilişkiler
  • Siyaset bilimi
  • Kamu yönetimi
  • İşletme
  • İktisat
  • Maliye
  • Halkla ilişkiler ve tanıtım
  • Sosyoloji
  • Psikoloji
  • Hukuk

Bu bölümlerin yanı sıra ders programı yukarıdaki bölümlere en az %80 oranında denk olan branşlardan mezun olan kişiler de başvuru yapabilmektedir. Aynı zamanda da sosyal bilimler, mühendislik bölümleri ve tarih bölümü mezunları da yüksek lisanslarını tamamlamaları halinde kaymakamlık başvurusu yapabilmektedirler. 

Kaymakam olmak ve kaymakamlığın ne olduğuyla ilgili bir diğer yazımız için tıklayın.

Kesmedi mi? Vali olmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir