Hostes veya Stewart olarak da bilinen kabin memurluğu için yapmanız gerekenler neler? Kabin memurlarının maaşları ne kadar? Hangi seviyede İngilizce gerekiyor, hangi sınavlardan geçiliyor?
Yazının Başlıkları
Kabin memuru nedir? Ne iş yapar?
Kabin memuru, yolculuk süresici boyunca yolcularla ilgilenen ve onların uçakta rahat bir yolculuk geçirmelerini sağlayan uçak personelidir. Erkek kabin memuruna Host, bayan Kabin memuruna ise Hostes denilmektedir. Kadınlar bu mesleği erkeklere göre daha fazla tercih etmektedirler. Kabin memurunun uçak içerindeki görevleri şunlardır;
Uçağın hareketinden önce kaptan pilotun yaptığı toplantıya iştirak eder ve uçuş yönergesini okuyarak, okuduğu yazıları yolculara aktarır.
Uçak temizliğini yolcular gelmeden önce, yolculuk esnasında ve uçuş sonunda kontrol eder.
Uçaktaki acil çıkış kapılarını kontrol eder.
Yolcuların uçağa yerleşmesine yardım eder.
Hasta, yaşlı, sakat yolcularla ilgilenir.
Yolculuk öncesinde uçuş güvenliği hakkında bilgiler verir,tehlike anında ne yapılması gerektiğini yolculara uygulamalı olarak gösteririr.
Yolculuk esnasında yiyecek ve içecek servisi yapar.
Uçak inişe geçtiği esnada yolcuları kontrol eder ve eksiklik halinde müdahale eder.
Kabin memuru olmak için ne yapmak gerekir?
Kabin memuru olmak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış asgari gereklilikler listesi bulunmaktadır. Bu gereklilikler şöyledir; En az 18 yaşında olmak, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşundan hem psikolojik hem de fiziksel olarak yeterlilik belgeleri almak, görme düzeylerinin normal seviyede olması (gözlük takmak, lens kullanmak veya renk körü olmak elenme sebebidir), yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak, ingilizce bilmek.
Havayolları şirketleri bazı özel gereklilikler belirleyebilirler. Örneğin; Türk Hava Yollarında kabin memuru olabilmek için; 38 yaşından gün almamış olmak, bayanlarda 160 ile 180 cm baylarda ise 165 ile 190 cm arası boy uzunluğunda olmak gerekir.
Kabin memurluğu için hangi eğitimi almak gerekir?
Kabin memuru olmak için Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri meslek yüksekokullarında 2 yıllık eğitim aldıktan sonra havayollarına başvurulabilir. Bunun dışında bu alanda eğitim görmemiş kişiler diğer şartları bulunduruyorsa başvurdukları havayollarındaki mülakatları geçerek eğitim alabilirler.
Kabin memuru olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Üniversite diploması ise tanınmış uluslar arası havayolu şirketlerinde öncelik sağlar. Kitle iletişimi, psikoloji, turizm vb. bölümlerden mezun olmak ise mülakatta seçilmek için diğer bölümlerden mezun olmaktan daha avantajlıdır. Yabancı dillerde özellikle de İngilizcede ileri seviyede olmak mülakatta öne geçmeyi sağlar.
Kabin memuru olmak için asgari yeterliliklere sahip olan ve başvuran adaylardan mülakatı da geçenler başvurdukları havayolları bünyesinde yaklaşık 2 ay gibi bir eğitim aldıktan sonra çalışma hayatına başlayabilirler.
Kabin memuru olmak için aranan nitelikler nelerdir?
Kabin memurlarının sürekli gülümsemeleri , rahatsız edici bir ses tonuna sahip olmamaları , kılık kıyafetlerinin düzenli olması , çalışkan olmaları ve iletişim becerilerinin kuvvetli olmaları gerekir.
Kabin memurları nerelerde çalışabilir?
Kabin memurları çeşitli hava yolu firmalarında çalışabilirler.
Kabin memurlarının çalışma saatleri ne kadardır?
Aylık uçuş saatleri 80 saat ile 110 saat arası değişir. Sivil havacılık kurallarına göre bir ay içerisinde 110 saatin üzerine çıkılamaz.

Kabin memuru maaşları ne kadardır?
Kabin memurları maaşlarının yanı sıra uçuş limitlerini geçtiklerinde ve yatılı konaklamalarında ekstra ücret alırlar. 2019 yılı kabin memuru maaşları şu şekildedir;
Onur Air havayolları firması en az 3 bin 500 Türk Lirası
Pegasus havayolları firması en az 3 bin 500 Türk Lirası
SunExpress havayolları firması en az 3 bin 400 Türk Lirası
Anadolu Jet havayolları firması için en az 3 bin 500 Türk Lirası
Atlas Jet havayolları firması için en az 3 bin 500 Türk Lirası
Türk Hava Yolları firması için en az 3 bin 750 Türk Lirası ile 4 bin 200 Türk Lirası arasındadır.