Tüm zamanların en gözde mesleklerinden olan Muhasebeciliğin ne olduğunun detaylarının tamamını yazımızda bulacaksınız. Muhasebecilik hem zor bir meslek ve hem de çok keyifli bir meslektir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak için neler yapmak gerektiğiyle ilgili detaylara da yazımızdan ulaşabileceksiniz. Aklınıza takılan her konuda bize yazmaktan çekinmeyin, yorumlarda buluşalım.
Yazının Başlıkları
Muhasebeci Nedir? Muhasebeci Ne İş Yapar?
Her işletme ya da firmanın en önemli birimlerinden biri olan muhasebe, finansal ve mali konuların düzenlendiği bölüm olarak görülmektedir. Kamu ya da özel sektör içerisinde bulunan bu tip firmaların her biri muhasebe personeline gerek duymaktadır. Tüm mali işlemleri gerçekleştirecek olan muhasebecilerin, yıl boyunca yoğun bir tempoda çalıştıkları söylenebilmektedir. İşletme ya da firmaların yıl boyunca mali hareketlerini denetleyen bu birim personelleri, aynı zamanda da yıllık bilançoları hazırlamaktadır. Bunun yanında tüm personellerin sigortalarının ve vergi ödemelerinin düzenlenerek; yatırımının sağlandığı alan olarak ifade edilmektedir. Muhasebe biriminde yöneticinin altında çalışan kişilere de muhasebeci denmektedir.
Muhasebeci Ne İş Yapar?
Muhasebeci görev aldıkları şirketler bünyesinde şirketlerin çalışma biçimleri ve politikaları doğrultusunda hareket etmektedir. Tüm bu işlemleri gerçekleştiren ara elemanlar olarak görülmektedir. Şirket ya da işletmelerin tüm maddi işlemlerini gerçekleştirmek adına mesai harcayacaklardır. Şirketlerin ana binalarında görev alarak; tüm gelir gider dengesini denetim altında tutmakla mükellef olan kişilerdir. Muhasebeci olarak çalışan kişilerin aynı zamanda da bulundukları yerdeki vergi dairesi ile SGK çalışanlarıyla da yakın ilişkiler kurmaktadır.
Muhasebecilerin şirketlere bağlı olarak yaptıkları işlerde değişkenlik görülse de şirketten şirkete değişen bazı işlemleri gerçekleştirmeleri gerektiği de belirtilmektedir. Şirketin aktif hizmet hayatına devam etmeleri konusunda önemli olan birimde çalışmalarını sürdürmektedirler. Genel olarak muhasebe bölümünden ya da İİBF bölümlerinden herhangi birinden mezun olmuş olan kişilerin büyük şirketlerde çalışmaları söz konusudur. Meslek liselerinde de muhasebe bölümü olmasından ötürü daha küçük işletmelerin lise ve dengi okullardan mezun olmuş personelleri çalıştırdıkları da söylenebilmektedir. Ancak büyük şirketlerin kapsamlı işlemleri olacağından dolayı daha deneyimli ve daha bilgili personel alımı gerçekleştirilmesi konusunda titiz bir tavır takınılmaktadır.
Muhasebeci olarak büyük şirketlerde çalışmaya başlayan kişilerin, teknolojiye de ayak uydurmaları gerekmektedir. Sürekli olarak yeni çıkan muhasebe programlarını bilmeleri gerektiği de ifade edilebilmektedir. Aynı zamanda da yasa ve yönetmeliklerin de sürekli olarak takip edilmesi gerekmekte ve en güncel bilgilere sahip olunması da aranılan şartlar arasında üst sıralarda yer almaktadır.
Muhasebe Mezunlarında Aranan Özellikler
Muhasebeci istihdam etmek isteyen firmaların, göz önünde bulundurdukları birtakım kriterler vardır. Bu kriterler;
- Muhasebe alanında eğitim görmüş olmak ve kendini bu alanda geliştirmek
- MS Office programları konusunda uzman olmak
- Muhasebe programlarını uzman biçimde kullanabilmek
- Muhasebe yasal mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak
- Muhasebe konusunda teorik bilgi kadar pratik konusunda da uzman olmak
- Esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilmek
- Ekip halinde çalışabilmek
- Verilen işi zamanında tamamlamak
- Çalışma alanındaki ekipman ve malzemeleri kullanabilmek
- Kurum içi ya da kurumlar arası iletişim diline hakim olmak
Muhasebeci olmak isteyen kişilerin matematik ve finans konularına hakim olmaları gerekmektedir. Muhasebenin temel unsurları olmalarından ötürü; bu tip bilgilere hakim olma şartları da aranılmaktadır. Aynı zamanda da muhasebeci olan kişilerin güven konusunda sorun yaratmaması da aranılan şartlar arasında başı çekmektedir.
Muhasebecilerin Çalışma Alanları
Muhasebecilerim kamu ve özel sektör içerisinde çalışmaları mümkündür. Muhasebe departmanında çalışacak olan bu kişilerin aynı zamanda da mali müşavirlik bürolarında da aktif rol almaları söz konusudur. Bu bürolardaki staj durumlarını tamamlayacak olan kişilerin sonradan kendilerine ait muhasebe bürolarını açabilmeleri durumu söz konusudur. Ofis açıldıktan sonraki zaman zarfında muhasebecilerin, muhasebe müdürlüğü ya da muhasebe sorumlusu olarak çalışmaları da söz konusudur. Ancak bu alanda yükselebilmek adına çok çalışmak ve sabırlı davranmak mutlak bir durumdur.