Başlangıç / Eğitim / Sanat Tarihi Bölümünün Geleceği Var mı?
Sanat Tarihi Bölümü Okunur mu?
Sanat Tarihi Bölümü Okunur mu?

Sanat Tarihi Bölümünün Geleceği Var mı?

Her üniversitede olan bölümlerden bir tanesi olan sanat tarihi, düşük puanlı olması ve ülkemizde genel olarak faal bir meslek grubu olarak nitelendirilmemesinden ötürü, geleceği pek de parlak olmayan meslek grupları arasında sayılabilmektedir. Bunun için sanat tarihi bölümüne üniversite sınavları sonrasında yerleşmeyi hedefleyen kişilerin iki kez düşünmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Yurtiçinde pek fazla iş olanaklarına sahip olmayacak kişilerin sadece sınırlı sayıdaki Kültür ve Turizm Bakanlığı kadroları dahilinde iş bulma ümidi doğrultusunda lisans öğrenim programlarına dahil olmaları durumu söz konusu olacağından ciddi bir düşünme süreci gerektirmektedir. Ancak yurtdışında oldukça faal ve etkili bir meslek grubu olan sanat tarihçileri, bu yüzden mükemmel bir gelişim sürecini gerçekleştirerek; 4 yılı dolu dolu bir biçimde dolduran öğrencilerin iş sahibi olabilecekleri bir bölüm olarak adlandırılabilmektedir. 

Sanat tarihi bölümüne yerleşecek olan kişilerin Türk, İslam ve Dünya sanatının en ince ayrıntılarını öğrenecekleri 4 yıllık bir lisans eğitimine tamamlamaları halinde sınırlı iş seçenekleriyle karşı karşıya kalabileceklerdir. Sanat tarihi bölümünden mezun olan kişilerin iş bulacakları kurumlar arasında Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürşüğü, MTA, müzeler ve turizm işletmeleri yer alacaktır. 

Sanat tarihi bölümünde genel olarak öğrencilerin geçmişte ortaya konulmuş olan sanat eserlerini ya da yapıtları detaylı bir biçimde incelemeye dayalı öğrenim görmeleri söz konusu olacaktır. Aynı zamanda da söz konusu eser ya da yapıtların kronolojik olarak sıralanmasını da ele alacak olan sanat tarihçileri; kültürel etkilerini de yakından inceleyebilecek biçimde de hareket edeceklerdir. 

Sanat Tarihi Öğrencilerinde Aranılan Özellikler

Sanat tarihi lisans eğitimini almak isteyen kişilerin kendilerinde bazı ilgi alanlarını ve zevkleri bulabilmeleri son derecede önemlidir. Bu işi keyif alarak yapacak ve hayatının geri kalanında kendini geliştirebilecek olan kişilerin sanat tarihi bölümüne yönelmeleri tavsiye edilmektedir. Her devirden ve her medeniyetten eserlerin detaylı bir incelemesini yapmak hummalı bir iş olacağından dolayı, bundan büyük keyif almak son derecede önemli bir kriter olarak görülmektedir. Böylelikle sanat tarihçilerinin gerekli donanıma sahip olabilmeleri ve eserlerle ilgili bilgileri kavrayabilmeleri konusunda ilgi alanlarının bu yönde olması oldukça önemli bir faktör olarak değerlendirilmektedir. 

Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?
Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?

Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yapar?

Sanat tarihi lisans programını tamamlayan kişilerin sanat tarihçisi adı altında çalışma yapabilmeleri mümkün olmaktadır. Önemli sanat eserleri türü olan resim, heykel, mimari ve minaytür tipindeki eserleri incelemektedirler. Bu sanat eserlerinin sadece incelenmesiyle uğraşmayacak olan sanat tarihi bölümü mezunları, aynı zamanda da bu eserlerin değerlendirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Sanat eserlerini koruyarak; aynı zamanda da halkla olan tanışmasını da organize etme noktasında önemli bir pay sahibi olarak değerlendirilmektedir. Herhangi bir eser için sunumlar ve konferanslar düzenleeyrek, eserlerin kamuoyuna tanıtılması ve hakkında gerekli bilgilerin verilmesi durumunu sağlayabilmektedirler. 

Sanat tarihi mezunu kişiler, müzelerde de aktif olarak rol almaktadır. Müze bünyesinde olan ya da gelmesi planlanan tarihi eserlerin kayıt edilmesi, depolanması ve korunması gibi uygulamaları hayata geçirebilmektedir. Bunun yanında açık alanda da çalışmalar içerisinde yer alarak sanat eserlerinin tespit edilmesi ve korunaklı bir hale getirilmesinde görev alması söz konusu olabilmektedir.

Sanat tarihçileri genel olarak kamu alanında hizmet verebilmektedir. Ülkemizde özel sektörde ya da bireysel olarak çalışmalar yapan sanat tarihçiler bulunmamaktadır. Genel olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Turizm Bakanlığı kadrosunda yer alan bir branşa mensup personeller olarak da adlandırılmakta olan kişilerdir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir