Merhaba arkadaşlar bu gün sizlere Hemşirelik ile ilgili bilgiler vereceğiz. Konumuzda olmayan yada atladığımız herhangi bir şeyi sorarsanız en doğru bilgiye bizden ulaşabilirsiniz diyebilirim. Esasen kendimde hemşire olarak görev yapmam nedeni ile sizlerin hemşirelik ile ilgili tüm soru ve sorunlarınızı çözmenize yardımcı olacağımdan emin olabilirsiniz. Bu konumuz içerisinde bilgi alacağınız konu başlıkları şu şekildedir; Hemşire nedir ne iş yapar? Hemşire maaşları ne kadardır?Hemşirelere zorunlu doğu görevi var mı?2018 Hemşire atamaları! 2018 hemşirelik kpss taban ve tavan puanları? Hemşirelik branşları / dalları nelerdir?Üniversite hemşirelik taban ve tavan puanları ne kadardır?2018 hemşire alımı! Hemşirelik puanları 2018 ! hemşirelik atama puanları ! Hemşire nöbet ücretleri ne kadardır?
Yazının Başlıkları
Hemşire nedir? Hemşire kimdir? Hemşire nasıl olunur?
Üniversitelerin ve sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünden mezun olan kişiler hemşire ünvanına sahip olurlar. Eskiden sadece bayan mezun veren hemşirelik bölümü 2007 yılında yapılan bir düzenleme sonrası erkek mezun vermeye hazırlanmış ve 2011 yılında ilk erkek hemşire mezunlarını vermiştir.2007 yılında çıkan kararda tüm sağlık meslek liselerinin 5 yıl süre ile hemşirelik bölüm açması zorunlu tutulmuştur. Hemşirelikteki eleman açığının kapanması için özel liselere ve özel üniversitelere Hemşirelik bölümü açılması izni tanınmış ve günümüze kadar her yıl binlerce hemşire mezun edilmiştir. 2016 yılında yapılan bir düzenleme sonrası ise Sağlık meslek liseleri hemşirelik bölümü adı yardımcı hemşirelik olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle, artık sadece üniversitelerin hemşirelik bölümü mezunları hemşire unvanına sahip olabilmektedir.
Günümüzde hemşirelik mesleği oldukça gözde mesleklerden bir tanesidir.Nedeni ise ülkemizdeki hemşire açığının henüz tam olarak kapanmaması ve Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl binlerce hemşire alımı yapılmasından kaynaklanmaktadır.Hemşire ihtiyacını arttıran en önemli etken ise hemşireliğin oldukça geniş bir çalışma alanı olmasıdır.Kısaca son düzenleme sonrası Üniversitelerin Hemşirelik bölümü mezunlarına hemşire denir.
Hemşire nasıl olunur sorusuna gelirsekte hemşire olmak için öncelikli olarak mesleğinizi ve insanlara faydalı olmayı seviyor olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde hemşire olsanızda hemşirelikten kısa süre sonra istifa edeceğinizden emin olabilirsiniz. Nedeni ise hemşireliğin hizmet sektörünün en uç noktalarında olmasından kaynaklanıyor olması diyebiliriz.Siz hizmet edeceksiniz ewlinizden gelenin en iyisini apacaksınız ancak hiç bir zaman herkesi tam anlamı ile mutlu edemeyeceksiniz güler yüzlü olmanız birinin hoşuna giderken diğerini rahatsız edecek. Hızlı çalışıyor olmanız birini tedirgin ederken birine işini biliyor iması verecek. Yavaş çalışıyor olmanız birine güven verirken diğerine bu acemi galiba düşüncesi verecek.Bu olayı en güzel Nasrettin hocanın kıssası anlatıyor diyebiliriz. Hizmet sektörünün hiç birinde kimseyi tam anlamı ile memnun edemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
Hemşirelerin çalışma alanları nerelerdir?
- Devlet Hastahaneleri
- Özel hastahaneler
- Tıp Fakültesi Hastaneleri
- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
- Tıp Merkezleri
- Sağlık Kabinleri
- Revirler
- Özel Hasta Bakım Merkezleri
- Huzur Evleri
- Organize Sağlık Güvenlik Birimleri
- İşletmelerde İş Yeri Hemşireliği
- Freelance olarak Evde Hasta Bakımı
- Diyaliz Merkezleri
- İşitme Merkezleri
- Medikal Şirketler
- Sağlık Meslek Liseleri
- Sürücü Kursları
- Akademiler
Hemşire Atamaları Nasıl Yapılmaktadır? 2018 Hemşire Atamaları!
Hemşire atamaları KPSS sınavı ile yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı her yılın başlarında o yıl içerisinde toplam alınacak personel sayısını yayınlar. OSYM tarafından yıl içerisinde parça parça olarak atamalar yapılır. 4B sözleşmeli ve kadrolu olarak 2 farklı atama türü vardır. 4B sözleşmeli atananlar Kadrolu atamada tercih yapabilmektedir. Ancak 4B li atananlar 4b’den istifa etmesi durumunda 1 yıl süresince yeni tercih yapamazlar. Orta öğretim ve lisans atamaları yapılmaktadır. Ancak Her geçen gün orta öğretim hemşire alım sayısı azalmaktadır.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) nin yaptığı bu atamalar haricinde birde Üniversite Hastanelerinin yaptığı 4b sözleşmeli hemşire alımları vardır. Üniversite Hastaneleri genel olarak alımları kpss puanına ek olarak belirli şartlar ile yapılmaktadır. Bu şartlar üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak şartlar 3. Basamak sağlık kurumunda çalışmış olma şartı yada çalışıyor olma şartı ve buna ek olarak şu şu eğitimleri almış olmak şu sertifikaya sahip olmak gibi şartlar sunmaktadır. Bu tarz alımlar genelde kurumda sözleşmeli olarak çalışanlardan yada Başhemşireliğe iletilen CV’lere göre yapılmaktadır. Ancak buna ek olarak baş hemşireliğin rektörlüğe bildirdiği alana göre hemşire ilanında olabilmektedir. Örneğin; Dahiliye servis hemşiresi 2 adet, Yoğun bakım hemşiresi 3 adet gibi.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) nin ve Üniversite hastanelerinin haricinde Birde Adalet Bakanlığı’ nın alımları olmaktadır. Bu alımlar da ise KPSS den en az 70 puan alma şartı mevcuttur. Başvuran adayların KPSS puan sıralamasına göre atamaları yapılır. Adalet bakanlığına hemşire olarak atanmanız durumunda Ceza evleri revirlerinde hemşire olarak görev yapabilirsiniz.
Her yıl binlerce alım yapılan hemşirelik bölümünde Lise mezunu hemşire atamaarı her geçen gün azalmaktadır.2017 yılında yaplıan ortaöğretim hemşire atamalarında kpss taban puanı 89 un altına düşmemiştir. Özel ve Devlet Üniversitelerinde hemşirelik bölümü yaygınlaşması ve hemşirelik mesleğine olan rağbet artması nedeni ile Lisans mezunu hemşire atama puanlarıda her geçen gün yükselmeye devam etmektedir. 2017 yılında lisans kpss ataması taban puanı 69,417 olarak sonuçlanmıştır.
Hemşire Maaşları Ne Kadardır? 2018 de Hemşire Maaşları
2018 Yılında en düşük Memur maaşının 3200 TL olduğu belirtilmiştir. Ancak Bu haber tamamen asılsızdır. Kamuda Hemşire maaşları, döner sermaye olmadığında 2000 TL diyebiliriz. 2018 Yılında Kamuda çalışan bir Lise mezunu hemşirenin maaşı 1950-2200 TL arasındadır. Bunun ile birlikte sabit ek döner alan lise mezunu bir hemşire toplamda 3200 TL gibi bir maaşa ancak erişebilmektedir. Yazımızı okuduğunuzda ne fark edecek sonuçta 3200 TL değil mi diyebilirsiniz.Bu nedenle hemen konuyu size açayım emekli olduğunuzda devlet kurumlarında çalışan işlerin sizden daha fazla emekli maaşı alması ile birlikte döner sermayenin maaşa yansımamış olmasının zararını görebilirsiniz. O zamana kadar kim öle kim kala! Diyorsanız şöyle açılayım size durumu; Yıllık izin aldığınızda maaşınız döner sermayesiz yatacak ve aylığınızdan bir anda 900 TL civarında kesinti olacaktır.
Hemşirelerin çalıştığı kuruma göre sabit ek döner haricinde bir döner sermayesi daha vardır. Bazı yerlerde performans olarak adlandırılır. Performans ücretleri ise her hastanede farklıdır. Kimi hastanede hiç yoktur. Kimi hastanede ise 900 TL ye kadar çıkabilmektedir.
Kısaca Kamu hastanelerinde çalışan bir lise mezunu hemşire ortalama 3000-4000 TL arasında maaş almaktadır. Kamuda çalışan üniversite mezunu hemşireler ortalama 3500-4500 TL arasında maaş almaktadır.
Adalet Bakanlığında çalışan hemşireler 3000-3400 TL arasında maaş almaktadır
Tıp fakültelerinde hemşire maaşları devlet hastanelerinin 300-500 TL altında kalmaktadır.
Eğtim ve araştırma hastanelerinde hemşire maaşları devlet hastanelerinin 200-300 tl kadar üstüne çıkmaktadır.
Özel hastanelerde hemşire maaşları oldukça üzücüdür. Hemşireler özel hastanelerde 1400-2500 TL arasında maaş almaktadırlar.Kurumda referansınız sağlam ise tavan üzerinden kurumda referansınız yoksa taban üzerinden maaş alırsınız. Özel hastanelerin çoğunda maaş skalası diye Bir şey yoktur. Senle aynı yıl mezun senden daha tecrübesiz biri senden 1000 lira fazla maaş alabilir.Son dönemlerde işsiz hemşire sayısının artması ile birlikte özel hastaneler genel olarak hemşire alımlarını işkur üzerinden yapmaktadır..Özel hastanelerde yeni mezun olan tüm hemşireler 1400-1500 tl den işe başlamaktadırlar
İstanbul,ege ve akdenizde hemşire maaşları 2000-3500 TL civarındadır. Özellikle İstanbulda köklü bir kurumda çalışıyorsanız iş şartlarınız kuruma göre kamudan daha iyi olabilir.
Hemşire Nöbet Ücretleri 2018
2018 Yılında hemşirelik nöbet ücretlerinde anlamlı bir yükselme olmamıştır.Kamuda Hemşire Nöbet ücretleri saati 11 TL dir. Ancak Kamu’da her geçen gün eleman ihtiyacının azalması nedeni ile hemşireler nöbet hayalleri kurmaktadır diyebiliriz.Özel hastanelerde hemşire nöbet ücretleri kurumlara göre değişiklik göstermektedir. İstanbul’da küçük hastanelerde ve revirlerde nöbet ücretleri saati 10 TL dir. Köklü hastanelerde ise saati maaşınız üzerinden hesaplanmakta olup 1 e 1.5 olarak hesaplanır. Normalde saatiniz 15 TL ye geliyorsa 22.5 TL 1 saatlik nöbet ücretiniz diyebiliriz. Esasen tüm özel hastanelerde bu şekilde olmalıdır. Ancak işletmeler vergi kaçırdığı gibi çalışanların hakkını da gasp etmektedir. Özel hasta bakımlarında 24 saati 500 TL ücretli hasta bulabilirsiniz.
Hemşirelik Dalları Nelerdir?Hemşirelikte Nasıl Yüksele bilirim ?En iyi Hemşirelik Alanı Nedir?
Arkadaşlar bu başlık altında sizler ile paylaşmak istediğim önemli bilgiler var ancak bu konu içine sıkıştırarak sizleri daha fazla yormak istemediğimden hepsini ayrı bir bölüm olarak ele alacağım bölüm başlıklarını ilerleyen günlerde sizlerle teker teker paylaşacağım.Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Soru ve sorunlarınızı bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Meslek hakkındaki görüş ve önerilerinizi, yorum yaparak yada İletişim adreslerimizden bizlere iletebilirsiniz..
Hemşire incelemesi
İyi bir ücret - 50%
İş garantisi - 70%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 10%
Stresin az olması - 60%
Topluma faydalı bir iş olması - 80%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 25%
İşin toplumdaki saygınlığı - 40%
Başarı hissi vermesi - 50%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - 10%
Yeni beceriler kazandırması - 50%
Kolay olması - 50%
Bol izin ve tatil süresi - 50%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 30%
Sorumluluk gerektirmemesi - 10%
İlginç bir iş olması - 25%
41%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.
Yaptığınız yüzdelik dilim o kadar sacma ve yanlış ki.bu donemde is garantisi %70 degil 30lara 40 lara inmekte.kaza ve olum riski gunumuzde saglik personeline siddetle 70lere 80 lere cikmakta.stres tavan. Kendi kararlarini da su sekilde sen hastaya bakim verirken doktor sana agzini acamaz senin kararlarin hastayi olduredebilir yasatadabilir.hemsire doktorun oyuncagi degildir doktor hastalikla ilgilenor fakat hemsireler asil insanla ilgilenir.bedenen calisildigi uzere nobetlerin olmasiyla tatil diye bir sey yok. Bayram tatili yapamayam bir dalin nasil tatil rahatligi olabilir?bedenen yoruldugumuz gibi sizin yucelttiginiz doktorlarin yanlis girdigi ilaclarin duzeltilmesi de hemsirelerin elinde. Bunlari duzeltirseniz sevirim. Ayrica hastanede oldugunuz surece birbirinden farkli insan ve hastalik gormek de bu isi ilginv kiliyo.
Görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Kendimde hemşire olarak görev yapmam sebebi ile değerlendirmede sizinle aynı fikirde olduğumu söyleyemem.
İş garantisi değerlendirmesi yapılırken sadece kamu kurumları değil özel sektör alımlarıda göz önünde bulundurularak yapıldı. Bu sebeple iş garantisi oranı %70 in dahi üzerinde diyebiliriz. Nitekim Hemşire olupta farklı bir meslek icra eden hemşire sayısı %1 bile değildir. Yönetmeliklere göre tabiki hemşirelik işlerinde hemşirenin kararına doktor karışamaz ancak uygulamada bu tamamen farklıdır. Örnek vermek gerekirse Bir yara bakımını ele alırsak yaraya nasıl bakım yapacağınızı kaç kere bakım yapacağınızı vs tüm kararları doktor orderına göre belirleyebilirsiniz (Hangi ilacı kullanacağınız ıslak pansuman mı kuru pansuman mı vs tüm kararlar doktora bağlıdır.) dışına çıkamazsınız. kendine zarar veren hastaya kısıtlama uygulamak istersiniz ancak doktor order etmemişse bunu yapmayada yetkiniz yoktur. Örnekleri daha da arttıra bilirim. Hemşirelik kutsal bir meslektir işini sevmeyen hemşire ile işini seven hemşireleri birbirinden anında ayırt edebilirsiniz. Kesinlikle hemşireliği küçümsediğimizi düşünmeyin. Bayram tatili yapamamak tabiki üzücü bir durum ancak çalışma saati olarak değerlendirdiğinizde oldukça rahat ve iyi bir meslektir. Siz değerlendirme yaparken sadece memurlar ile kıyaslıyorsunuz ancak biz tüm mesleklere göre kıyaslama yapmamız sebebi ile tatil rahatlığı oranını %50 tuttuk. Hemşireler aylık 160-210 saat civarında çalışırken 240-360 saat arası çalışan meslek dalları mevcuttur. Bu sebeple mesleği diğer mesleklere göre orantılamamız icap etmektedir. Yanlış girilen ilaçlar hemşirenin sorumluluğunda değildir. Tabi bazı kurumlarda (Özel hastaneler, üniversite hastaneleri) ağırlıklı olarak hemşireler ilaç istemektedir. Bunlar da hemşirelerin yasal olarak sorumlu tutulmadığı konulardır. Eğer kamuda görev yapıyorsanız doktorlara yanlış ilaç istediği ve tedavinin geciktiğine dair tutanak tutabilirsiniz. Mesajınızdaki soru ve isteklere yönelik cevaplarımızı yanlış anlamamanızı arzu ederiz. İlgi ve anlayışınız için teşekkür ederiz.