Yazının Başlıkları
Tıp Doktoru / Hekim (Doktor)
Meslek incelemede bugün sizler için doktorluk ile ilgili araştırmalarımızı sergileyeceğiz. Doktorluk ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabileceğiniz bu makalemizi sizin için özenle ve uzun araştırmalar sonucunda hazırlamış bulunmaktayız. Makalemiz de eksik gördüğünüz noktaları, makalemizde olmasını istediklerinizi yada doktorluk ile ilgili tüm sorularınızı yorum olarak ekleyebilirsiniz. Makalemizi hazırlarken bize destek olan doktorlarımıza teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Makalemiz ile ilgili olumlu yada olumsuz düşüncelerinizi bizlere sorabilir araştırma yapmamızı istediğiniz meslekleri de yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Mesleğini sevmeyenlerin yapamayacağı bir meslektir doktorluk.
Tıp Doktoru / Hekim Nedir? Neden Tıp Doktoru / Hekim olmalıyım? (Doktor nedir? Neden Doktor olmalıyım?)
Üniversite alanlarından birini bitiren, doktora yapan kişilere Doktor denir. Doktor kelimesi Latinceden türemiş olup docere kelimesinden gelmektedir ve öğretmek anlamındadır.
Tıp doktoru,hekim veya diğer bir anlamı ile tabip ise Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olan profesyonellerdir. Doktorluk insanlara faydalı olmanın adıdır. Doktorluk insanlara hayat vermenin adıdır. Doktorluk umudun adıdır diyebiliriz. Çocuklarımızın ve çocukluğumuzun hayali olan bu meslek alanı mesleğini sevmeyenlerin yapamayacağı bir meslektir. Doktorlar kimi zaman ameliyatlarda kimi zaman polikliniklerde kimi zaman ise acillerde karşımıza çıkmakta ve dertlerimizin,hastalıklarımızın giderilmesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Neden doktor,hekim yada tabip olmalıyım derseniz öncelikle çevrenize daha sonra ise insanlığın tamamına faydalı olmak için doktor olmalısınız diyebilirim.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip olmak için ne yapmalıyım?
Tıp Doktoru,Hekim yada diğer adı ile Tabip olmak için öncelikle bu mesleği sevmeniz ve Üniversite sınavına çalışmanız gerekmektedir.YGS de ilk 15000 kişi arasına girebilmeniz durumunda Tıp fakültelerini tercih ederek doktor olabilirsiniz. Bunun dışında yurt dışında ücretli üniversitelerin tıp fakülteleri bölümlerini bitirdikten sonra Ülkemizde denklik alarak Doktor olabilirsiniz. Gelişmemiş ülkelerde yıllık 10 000 – 20 000 TL arasında fiyatlarla doktor unvanına sahip olabilirsiniz.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip Olabilmek için Eğitim şartı nedir?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip olabilmek için lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Yurt dışında okuyanlar için ise denklik alma şartı mevcuttur.Bunun ile birlikte Doktorluk mesleği kendinizi devamlı geliştirmenizi ve güncellemenizi gerektiren bir meslektir. Doktorlukta yükselmenin eğitimin bitmesi gibi bir şey söz konusu olamaz dediğimizde yanlış bir şey söylemiş olmayız. Alanınızda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapmanız,tezler yapmanız,akademik çalışma yapmanız sürekli olarak devam edecektir.Sadece tıp fakültesini bitirmeniz ile doktorluk unvanını alsanız da bu sizin için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle sadece lisans mezunu olmanız yeterli de demek doğru olmayacaktır.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabiplerin Kamu da çalışma şartları nasıldır?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip ler sağlık bakanlığı bünyesinde çalışmaktadırlar. Kamuda çalışma saatleri devlet memurları kanunu ile belirlenmektedir. Ancak alanınızda uzman olmak için bir süre devam edecek olan asistanlık döneminizde çalışma şartlarınız oldukça zor olacaktır.Asistanlık döneminizde ne çalışma saatinizden emin olabilirsiniz nede izin sürelerinizden.
Ancak şunu unutmamak gerekli ki Doktorluk hizmet sektörlerinden birisidir ve ne kadar iyi hizmet ederseniz edin birilerini memnun edemeyeceksiniz ve yaptığınız emekleri farketmeyen insanlar tarafından maaşını vergilerimle alıyorsun sözünü duyabilirsiniz.Hatta belirtmek isterim ki bir keresinde bir hekim hasta yakınına ”Allah senin çocuklarını doktor etsin” diye beddua ettiğini duymuştum.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip lerin özel sektörde çalışma şartları nasıldır?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip lerin özel sektörde çalışma şartları bir taraftan iyi bir taraftan kötü diyebiliriz. Özel sektörde hekimler kurumlar ile anlaşmalarına bağlı olarak tam zamanlı yada yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. Kamuda aldıkları maaştan kat kat fazlasını özel sektörde alabildikleri gibi operatör hekimler operasyon başına bile milyarlar kazanabilirler. Ancak özel sektörün bir dezavantajı vardır ki hastalarınız sizin paranızı verdiği için satın aldığını düşünebilir. Köklü kurumlarda hekimlerin ve diğer sağlıkçıların bilmiyorum vs kelimeleri söylemesi yasaktır görev yerinize giderken yolda size biri bir soru sormuşsa yönlendirme yapamazsınız kendisine refakat ederek ilgili birime yada sorunu çözecek birime görtürene kadar eşlik etmeniz gerekebilmektedir.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip atamaları nasıl yapılmaktadır?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabiplerin atamaları Sağlık bakanlığının kura atamaları ile yapılmaktadır. 2 Yıl mecburi hizmet şartı mevcuttur. Eğer hekim olmuşsanız atanma kuşkunuz olmasın direk olarak devlet memuru olabildiğiniz gibi dilerseniz kendi polikliniğinizi bile açabilirsiniz.
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip Mesleğinde yükselme var mı? Mesleğimde nasıl yüksele bilirim?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip iseniz mesleğinizde ömür boyu gelişmeye devam edebilirsiniz. Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS)’a girerek bölümünüzü seçebilir ve seçtiğiniz bölüme göre 3-5 yıl hem çalışıp hem okuyarak dilerseniz operatör doktor dilerseniz uzman doktor olabilirsiniz. Bunun la yetinmek istemezseniz Doçent onunla yetinmek istemesseniz profesör onunlada yetinmek istemesseniz ordinaryus olabilirsiniz. Kısaca uzun,tatlı,heycanlı ve zorlu bir yol sizi bekliyor diyebiliriz
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip maaşları ne kadardır?
Tıp Doktoru / Hekim / Tabip Maaşları kamuda döner sermaye ve ek ücretlerle birlikte aylık 10.000 TL civarındadır. Özel sektörde ise Anlaşmanıza bağlı olarak 5000-10 000 TL civarındadır. Mesleğinizde yükseldikçe de maaşlarınız artacak ve bölümümüze göre çoğu mesleğin yıllık gelirinden daha fazla geliri 1 ayda elde edebileceğinizi söylemek mümkündür. Yaptığı işlem başına 5000-10000 TL ücret alan profesörler mevcuttur. Hitabetiniz iyi ise TV programlarına 1 saatlik konuşmanız ile milyarlar kazanabilirsiniz.Doktor iseniz para sizin için her zaman geri plandadır…
Doktorluk İncelemesi
İyi bir ücret - 90%
İş garantisi - 97%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 80%
Stresin az olması - 50%
Uygun çalışma saatleri - 50%
Topluma faydalı bir iş olması - 100%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 90%
İşin toplumdaki saygınlığı - 97%
Başarı hissi vermesi - 100%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - 90%
Yeni beceriler kazandırması - 78%
Kolay olması - 25%
Bol izin ve tatil süresi - 50%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 70%
Sorumluluk gerektirmemesi - 10%
İlginç bir iş olması - 40%
70%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.
“Ya da” her zaman ayrı yazılır.
Uyardığınız için teşekkür ederiz.
meraba bu konu için teşekkürler ama ben daha 10 yaşındayım XD