Merhaba Arkadaşlar! Meslek incele ailesi olarak bu konumuzda Laborant ile ilgili bilgi sahibi olacağız.Bu konumuzun alt başlıkları sırası ile aşağıdaki gibidir.
Laborant nedir? Nasıl Laborant olunur?
Laborant atamaları nasıldır? Taban puanı nedir?
Laborant maaşları Ne kadardır?
Laborant yükselme var mı? Nasıl Yüksele bilirim?
Evet şimdi sizlere kısa ve öz şekilde konumuzu anlatalım.
Yazının Başlıkları
Laborant nedir? Nasıl Laborant olunur?
Laborant, üniversitelerin Laborant bölümünden mezun olan kişilerin aldığı ünvandır. Laborantlar hastahanelerde,görüntüleme merkezlerinde ve tıp merkezlerinde görev yapmaktadırlar. Ultrason,Tomografi,MR,Röntgen çeken görevlilerdir. Eskiden usta çırak ilişkisi ile öğrenilen bu meslek teknolojinin gelişmesi ve kullanılan cihaz sayısı ve tekniklerinin artması ile birlikte eğtim ihtiyacını arttırmış ve günümüzde 2 yıllık önlisans programlarına ihtiyaç duyulmuştur.
Laborant atamaları nasıldır? Taban puanı nedir?
Laborant atamaları oldukça azdır. KPSS p3 puan türü ile alım yapmakta ve taban puanları 90 üzerinde durmaktadır.Laborant olmak istiyorsanız Üniverste derslerinizden çok KPSS ye hazırlanmanız yapacağınız en mantıklı şeydir.
Laborant maaşları ne kadardır?
Laborantlar devlet hastanelerinde 3500-4000 TL civarında maaş almaktadırlar.Ancak taşeron sistemin devreye girmesi ile birlikte devlet hastaneleri laboratuarları özelleştirerek taşeron firmalara vermektedir.Devlet hastanesinde çalışan Laborantlar 1500-2000 TL maaş arasında çalıştırılmaktadır.
Laborantlar özel hastanelerde ve TIP Merkezlerinde 1400-2000 TL arasında maaş almaktadırlar. Bunun ile birlikte çoğu Laborant iş bulamaması nedeni ile kendi işini yapmamaktadır.
Laborant Teknisyenliğinde yükselme var mı? Nasıl Yüksele bilirim?
Laborant teknisyenliğinde Birim sorumlusu olabilirsiniz bunun dışında yükselebileceğiniz herhangi bir makam yoktur.
Laborant teknisyenliği ile ilgili eklemek istediğiniz bilgiler için lütfen bizimle iletişime geçin.İlgi ve destekleriniz için teşekkür ederiz.
Laborant incelemesi
İyi bir ücret - 50%
İş garantisi - 65%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 90%
Stresin az olması - 75%
Topluma faydalı bir iş olması - 62%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 5%
İşin toplumdaki saygınlığı - 25%
Başarı hissi vermesi - 50%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - - 10%
Yeni beceriler kazandırması - 50%
Kolay olması - 50%
Bol izin ve tatil süresi - 50%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 30%
Sorumluluk gerektirmemesi - 5%
İlginç bir iş olması - 65%
45%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.
Ben 2018 uludağ üniversitesi sağlık hizmetleri MYO tıbbi laboratuvar programından mezunum. KPSS önlisans sınavına girdim ama atanamıyacağımı düşünüyorum. Hastaneler artmakla beraber büyük şehirlerde yaşamak dahada zorlaşıyor. Benim istediğim ilçedeki devlet hastanelerinde alımların artması. Çünkü ben okuduğumdan başka bir iş yapmak istemiyorum. Okuduğum mesleğin gereken değeri görmediğini düşünüyorum doktorlar bile biz olmadan hiç birşey yorumlayamıyor. Daha çok atama ve alım istiyorum. Torpilin tamamen kalkmasını istiyorum çünkü ben okulumu en iyi şekilde bitirmeme rağmen önüme birilerini koyup onu hastaneye alıyorlar. Hakkımı savunmak istiyorum. Torpili yapamazlar doktor çocuğu hatta baş hekimin çocuğu hatta ve hatta cumhurbaşkanının çocuğunu bile hakkı olmadan bir yere koyamazlar. Ben ne zorluklarla bugüne geldim ne zorluklarla okudum o okulu. Kimsenin benim işi elimden almaya hakkı yok. Bu nasıl bir adalet sorguluyorum. Eğer ben bu kadar mesleğimi yükseltmeye çalışıp elimden geldiğince bişeyler katmaya çalışıyorsam onlarında yapması gerekiyor. Ben o okulu en iyi şekilde bitirdiysen bu benim sayemde ve ben karşılığını göremiyorum. Bunun karşılığı okuyup evde oturmak mı sizce? Eğitim anlayışınız bu mu? Adaletiniz gerçekten bu mu? Eğer buysa gerçekten yazıklar olsun. Hakkımın yendiği çok zaman geçti. Hakkımı asla helal etmiyorum.
Çok haklısın…