Becayiş nedir? Nasıl becayiş yapılır konusu son dönemlerde tüm memurların gündemini oluşturmaktadır. Meslek incele ekibi olarak genellikle meslek sahibi nasıl olunur konularını ele almaktayız. Ancak meslek sahiplerinin en doğru bilgiye ulaşmaları için en fazla sorulan sorularda da elimizden geldiğince bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz.
Yazının Başlıkları
Becayiş Nedir? Kimler Becayiş Yapabilir?
Becayiş, aynı kurumun farklı il ve şubelerinde görev yapan çalışanların karşılıklı yer değiştirme işleminin adıdır. Kimler becayiş yapabilir sorusuna gelmeden birkaç not daha eklememiz gerektiğine inanıyorum. Devlet kurumlarından herhangi birinde bu işlem yapılabildiği gibi kurumlar arası becayişte yapılabilmektedir. Ancak bu işlem biraz daha gayret ve referans (Torpil) gerektirmektedir. Devlet memurları ve sözleşmeli (4/A,4/B,4/C,4/D) devlet memurları becayiş yapabilme hakkına sahiptirler.
Becayiş Şartları Nelerdir?
Becayiş yapabilmek için çok büyük şartlara ihtiyaç yoktur. Becayiş yapabilmek için becayiş talebinde bulunan iki çalışanın aynı statüde ve aynı şartlarda çalışıyor olmaları gerekmektedir. Ancak yayınlanan herhangi bir genelge yada kararname ile şartlar değişebilmektedir. Bu notu belirtmemizde ki sebep üniversitelerde becayiş düzenlemesinin yakında yapılacak olmasıdır.
Becayiş Hangi Kanun İle Düzenlenmektedir.
Becayiş kanunu diye farklı bir kanun yoktur. Devlet memurlarının tabi olduğu 657 sayılı devlet memurları kanununun 73. maddesinde yer değişikliğinin nasıl ve kimler arasında yapılacağına yer verilmiştir. Bu madde Aynen şu şekildedir;
Madde 73 – (Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Aynen kabul; 15/5/1975 – 1897/1 md.) Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.
Üniversiteler Becayiş Nasıl Yapılır?
Üniversitelerde becayiş yapmak oldukça zordur. Nasıl yapıldığı hakkında hiç bir yerde net açıklama olmaması sebebi ile sizler için açık bir şekilde anlatmak isteriz.
Üniversitelerde becayiş yapmak için becayiş yapılacak iki Üniversite’ yede dilekçe ile becayiş talebi belirtilmelidir. Becayiş dilekçeleri kamu kurumlarında yazı işleri müdürlüğüne teslim edilmektedir. Rektörlüğe yazacağınız bu dilekçeye sadece rektör onay verebilir. Her iki rektöründe onaylaması durumunda becayiş işleminiz gerçekleşebilmektedir.
Becayiş işlemi ile ilgili bir üniversite baş müdürlüğü ile yaptığımız konuşmayı sizlerle paylaşmamın sizlere büyük katkısı olacağı kanaatindeyim.
”Üniversitelerde becayiş nasıl yapılır becayiş diye bir şey üniversiteler için söz konusu mu?” diye sorduğumda aldığım cevaplar beni oldukça şaşırttı doğrusu. Bizler Üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurulu na bağlı olarak düşünüyor olsakta gerçek dışı bir düşünce olduğu kanaatine vardım. Aldığım bilgilere göre; Üniversite lerde Rektörlerin 5 kişi alma hakkı varmış ve gelen her personel bu haktan gidermiş. Yani siz karşı üniversiteye gittiğinizde rektörün 5 kişilik kontenjanı 4 e düşeceği için rektör bu tarz değişiklikleri pek onaylamıyormuş. Karşı üniversite kabul ettiğinde de aynı sıkıntı var aslında. Sizin görev yaptığınız üniversite de sizi gönderdiğinde kontenjanı eksileceği için bu tarz değişiklikleri onaylamamayı tercih ediyorlar. Bu konuya bir düzenleme gelmesi ve becayişlerde kadrodan eksilme olmaması durumunda rektörlerinde onaylamaması için herhangi bir sebep yok ancak sistem bu şekilde olduğu sürece rektörlerin onaylamaması gayet normal tabi. Çünkü üniversitelerde Profesör, doçent gibi akademisyenlerin transferi için genellikle bu kontenjanlar kullanılırmış ancak idari personeller için bu hakkı kullanmayı hiç bir rektörün onaylaması pek inandırıcı olmuyor. Bu sebeple Üniversitelerde Becayiş yapabilmek büyük Torpil ihtiyacı gerektirmektedir.
Konumuz ile ilgili eklememizi istedikleriniz ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. Ayrıca becayiş yapmak istediğiniz il ve ilçeleri burada paylaşarak sizler gibi becayiş yapmak isteyenlerle buluşabilirsiniz.
YÖK e bu soruyu sordum ve şöyle bir cevap geldi;
”Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının “Kurum içi yer değişikliği” bölümünün Ek 3.maddesinde: Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz denilmektedir. Üniversiteler özerk yapıda ve kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar olmasından dolayı bir üniversitede sözleşmeli pozisyonda çalışan bir personelin diğer bir üniversite emrine naklen tayin hakkı bulunmamaktadır. ”
Bilgilendirme için teşekkür ederiz, sevgiler.
Mühasibatlıq xidmətləri nədir? Mühasibat. Sərfəli və etibarlı mühasib və mühasibat xidmətləri. İstər kiçik, istərsə də böyük miqyaslı bir iş sahibi olan bir iş adamı vaxtını bir mühasibat uçotu aspektlərini araşdırmağa sərf etməməlidir. Aspektləri vergi uyğunluğu qanunları, işçilərin əmək haqqının tutulması və bir çox digər məlumatlar kimi şeylər ola bilər. Bunun əvəzinə bir iş sahibi olaraq enerjinizin çox hissəsini gəlirləri artırmağa, işçilərin sayını artırmağa və ya xidmətlərinizi və məhsullarınızı yaxşılaşdırmağa xərcləyə bilərsiniz. Buna görə mühasib, sahiblərinə resursların bölüşdürülməsi ilə bağlı qərar verməyə kömək edən bir iş maliyyə məlumatının etibarlılığını təmin edən bir mütəxəssisdir