Merhaba arkadaşlar bugün ki konumuzda sizlere doçentlik ile ilgili bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler arasında Doçent Nedir? Nasıl Doçent olunur? Doçent olmak için ne yapmak gerekir? Doçentliğin avantajları, Doçentliğin dezavantajları, Doçentlerin maaşları, Doçentlerin yetki ve sorumlulukları, Doçentlerin yetkileri ve Doçentlik ile ilgili diğer merak edilen tüm bilgileri paylaşmaya çalışacağız.
Meslek incele ekibi olarak aldığımız talepler doğrultusunda Doçentlik ile ilgili bilgileri de sizinle paylaşmak istedik.Çevremizde bulunan doçentler ile konuştuğumuzda doçentlik hakkında ne düşündüğünü sorduğumuzda gelen ilk cevap genel olarak aynı ”Asistanlıktan iyi”. Akademik kariyer sürecinin en zor bölümü Asistanlık kırılma noktası ise Doçentlik olarak tanımlanmaktadır.Sınavları dillere destan olan Doçentlik gerçekten saygı duyulması gereken unvanlardan bir tanesidir. Doçentlik ile ilgili yorum ve olumlu ada olumsuz önerilerinizi bize dilerseniz yorumlarınızla dilerseniz iletişim adreslerimizden ulaştırmanızı rica ederiz. Bu konuyu hazırlamamızda bize yardımcı olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Doçentlerine teşekkürlerimizi sunar kendilerine saygı ve sevgimizi iletmek isteriz.
Yazının Başlıkları
Doçent nedir? Nasıl Doçent olunur?
Doçent kelimesi Latince öğretme anlamına gelen ”Docen” kelimesinden türemiştir. Akademik kariyerde uzman ve profesör arasında olan unvandır. Üç – beş yıl uzmanlık için asistanlık yaptıktan sonra Uzman unvanına sahip olursunuz.Uzman olduktan sonra görevinizde yükselmek istiyorsanız zorlu bir süreç sizi beklemektedir. Hazırladığınız dokümanlar ile birlikte Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (UAKB)’ na doçentlik başvurusu yapmanız gerekecek.Bu başvuru için sizden istenilen çalışmalar vardır.Bu çalışmalar ile ilgili detaylar alt başlıkta detaylı olarak paylaşılacaktır. Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (UAKB) kriterleri değerlendirecek ve uygun görürse evraklarınızı Jüriye gönderecek. Jüri üyeleri değerlendirme yapacak ve uygun görürlerse sizi Sözlü sınava tabi tutacaklardır. Doçentlik için yapılan sözlü sınav dillere destan bir sınavdır. Doçentler tarafından Tarihteki en zor sınav olarak değerlendiriliyor dersek mübalağa etmiş olmayız.Ancak Doçentlikte sözlü sınavın yakın zamanda kalkacağı söylenmektedir.
Doçent olabilmek için istenilen belge ve çalışmalar nelerdir?
Doçent olabilmeniz için öncelikle Yüksek Öğretim Kurumu Dil Sınavı (YÖKDİL) yada Yabancı Dil Sınavı (YDS) 60 ve üzeri puan almış olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (UAKB) ”www.uak.gov.tr” sitesinden temin edebileceğiniz alanınız ile ilgili evrakları hazırlamanız istenecek. Her alanda farklı evraklar istenmektedir. Sizin için örnek olarak sağlık bilimleri alanında doçent olabilmeniz için talep edilenleri paylaşacağız.
Sağlık Bilimleri temel alanında başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olarak aşağıdaki çalışmalara verilen birim puanlar esas alınmak suretiyle; en az doksan (90) puanının doktora unvanının alınmasından sonra gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilmiş olması kaydıyla, asgari yüz (100) puan karşılığı bilimsel etkinlikte bulunmuş olması gerekir. Tek yazarlı makalelerde yazar tam puan alır. İki yazarlı makalelerde başlıca yazar tam puanın 0.8’ini, ikinci yazar 0.5’ini alır. Üç ve daha fazla yazarlı makalelerde ise, başlıca yazar toplam puanın yarısını alır, diğer yazarlar ise diğer yarısını eşit paylaşır. Başlıca yazarın belirtilmediği iki veya daha fazla yazarlı makalelerde toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür. Diğer yayınlarda (bildiri,kitap) ise toplam puan yazarlar arasında eşit olarak bölünür.
- Uluslar arası makale
- Ulusal makale
- Lisansüstü veya Tıpta Uzmanlık Tezlerinden Üretilmiş Yayınlar
- Kitap
- Adet Uluslar Arası Patent
- Adet Ulusal Patent
- Atıf yapılmış eser
- Lisanüstü Tez Danışmanlığı
- Bilimsel Araştırma Projesi
- Bilimsel Topantı Faliyeti
- Eğtim öğretim faliyeti
Doçentlik başvurusunda belgeler kaç jüri tarafından değerlendirilir?
Doçentlik Başvurunuz 5 Asıl 2 Yedek olmak üzere 7 kişilik bir juri tarafından değerlendirilir.
Doçent olmanın avantajları nelerdir?
Doçent olmanın en önemli avantajı İlminizin artmasıdır diyebiliriz. Doçent olabilmek için kendinizi ciddi manada geliştirmeniz gerekmektedir ve alanınızda sorulan her soruya cevap verebilecek kabileyete sahip olursunuz.Bu Unvan herşeyden önce sizin toplum içinde prestijinizi arttıracak olup katkıları saymakla bitmez diyebiliriz. Yazdığınız eserler gelecek nesillere sizin ile aktarılacak ve Sizin açtığınız yoldan milyonlarca insan yürüyecektir.Çoğu zaman geriye dönüp baktığımızda harcadığımz zamanın boşa gittiğini düşünürüz.Ancak Doçentler geriye dönüp baktığında Faydalı işlerini ve öğrencilerini görecekler ve her zaman pişman olmamak için binlerce sebep bulabileceklerdir.
Bunun dışında Asistanlık ve uzmanlık döneminizde çalıştığınız kurumdaki çoğu angarya işler üzerinize kalacaktır ancak Doçent olduğunuzda artık angaryalar ile değil kendi işleriniz ile ilgilenmeye başlarsınız.Bunun ile birlikte Asistanlarınız size her konuda yardımcı olmak için hazır bekliyor olacaktır.
Doçent maaşları ne kadardır?
Doçentlerin maaşları 2018 Yılında 5000-6500 TL arasında değişmektedir. Değişkenliğin sebebi görev yapılan il,çocuk ve eş durumu gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. Bunun ile birlikte Çalışmalarınıza yapılan her atıf size ek gelir olarak yansıyacaktır.
Doçent olmanın kolay yolu var mı?
Doçentlik sınavında eskiden gazete kupürlerinden bile soru çıkardı. Hatta doçentler nasıl doçent olunur sorusunu nasıl doçent olunamaz diyerek sormamız gerektiğini söylerlerdi ancak yeni yapılan düzenlemeler ve yakın zamanda kalkacak olan sözlü sınav ile birlikte doçent olmak kolaylaşacaktır. Tabi bu yapılacak düzenlemeler sadece gereksiz soru ve gereksiz işlemleri ortadan kaldıracak olup yine akademik çalışmalar ile ilminizi arttırmanız gerekmektedir. Ayrıca eğer rektör ve dekan tanıdığınız olan bir üniversite biliyorsanız kesinlikle orayı tercih etmelisiniz. Yeni sistem ile birlikte doçent olmanızın da en kolay yolu referansınız diyebiliriz.
Doçent incelemesi
İyi bir ücret - 70%
İş garantisi - 40%
İşin kaza ve ölüm riski içermemesi - 90%
Stresin az olması - 85%
Uygun çalışma saatleri - 35%
Topluma faydalı bir iş olması - 10%
Kendi kararlarını verebilme imkânı - 30%
İşin toplumdaki saygınlığı - 62%
Başarı hissi vermesi - 60%
Önemli kararlarda söz sahibi olmaya imkân vermesi - 40%
Yeni beceriler kazandırması - 60%
Kolay olması - 80%
Bol izin ve tatil süresi - 50%
Beden ile çalışmayı gerektirmemesi - 85%
Sorumluluk gerektirmemesi - 60%
İlginç bir iş olması - 10%
54%
Yapılabilir
Yüzdeler belirli bir algoritma ile, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Sizde yorumlarda görüş belirtebilirsiniz.
Okumadan yayınlamışsınız kelimeler hep hatalı 5000-650 tl arasındadır bunlara en basit örnek diyebilirim güzel bilgilendirme doçent olacaklar için gerçektende faydalı bir paylaşım olmuş
Uyarınız için teşekkür ederiz Sezai Bey editör arkadaşlarım en kısa zamanda konuyu tekrar inceleyeceklerdir.
güzel bir paylaşom teşekkürler
Teşekkürler, kıymetli görüşlerinizle gelişiyoruz.
Merhaba hocam docent sınavları için çok güzel bir makale paylaşımın da bulundunuz.
Teşekkürler, kıymetli görüşlerinizle gelişiyoruz.