Başlangıç / Adalet ve Güvenlik / VALİ NEDİR? NASIL VALİ OLUNUR?
KAYMAKAM

VALİ NEDİR? NASIL VALİ OLUNUR?

Merhaba arkadaşlar bu konumuzda Vali mesleği ile ilgili bilgi edinebileceksiniz. Vali Nedir? Nasıl Vali olunur? Vali olmak için eğitim şartı nedir? Vali olmak için üniversitede hangi bölümü okumam gerekli? Vali Olmak için fiziki şartlar nelerdir? Valilerin zorunlu görevi var mı? 2018 de Vali Maaşları ne kadar? Vali olmak için özel şartlar nelerdir? Nasıl Vali olurum? ve Vali ile ilgili Tüm bilgilere ulaşabileceğiniz bu makalemizde gördüğünüz hata ve eksikleri bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Sitemiz ile ilgili öneri ve şikayetlerinizi yorum olarak yada iletişim adreslerimizden bizlere ulaştırabilirsiniz.

Vali Nedir? Nasıl Vali Olunur?

Arapça dan dilimize gelen ”Vali” kelimesi arapçada koruucu,muhafız anlamına gelmektedir.Valiler günümüzde halk tarafından pek tanınmıyor olsa da daha önce hilafet sisteminin var olduğu dönemde herkes tarafından bilinen,tanınan kişilerdi. Hilafet sisteminde valiler vilayetlerin tüm işlerini kapsar, Halifenin vekili olarak adlandırılırlardı. Cumhuriyet sisteminde ise her ne kadar vali yetkili olsada genel olarak belediye başkanları ve partilerin il başkanlarının sözü dinlenmektedir. İlde yaşayanlara vali ismini sorsanız %10’u bilir yada bilmez,belediye başkanı yada hükümet partisinin il başkanını ise halkın %70 den fazlası bilecektir.
Valiler İllerde yönetimin sisteminin en yetkili kişileridir.Vali bir ilde hükümet kararlarının duyrulması ve uygulanmasından sorumlu kişilerdir. Hükümet kararlarının uygulanması ve işleme geçmesi için tüm kararları alma yetkisine sahiplerdir.Valiler bir ildeki sorun ve önerilerini bakanlar kuruluna iletir. Böylelikle illerdeki sorunlar daha hızlı ve kolay bir şekilde çözülebilmektedir. Valilerin tüm teknik ve idari işleri yönetir ve denetlerler.Valiler bulunduğu ildeki memur atamaları ile de ilgilidirler. Dilerlerse tayini geciktirebilir yada yer değişikliği yapabilirler.Valiye bağlı birçok müdürlük vardır bu müdürlükler aşağıdaki başlığımızda detaylı olarak verilmiştir. Vali olmak için çeşitli eğtim şartları,yaş sınırı ve hükümet tarafından atanabilmeniz için gerekli ilim yada referansa sahip olmanız gerekmektedir. Vali atamalarında Cumhuraşkanı onayı zorunludur.

Valiliğe Bağlı Birimler Nelerdir?

Vali Yardımcıları
Kaymakamlar
Hukuk İşleri Müdürlüğü
Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
Nüfus Müdürlüğü
Savunma Sekreterliği
Sivil Savunma Müdürlüğü
Jandarma Alay Komutanlığı
Emniyet Müdürlüğü
Yazı İşleri Müdürlüğü

Vali Olmak İçin Üniversitede Hangi Bölüm Okumalıyım? Eğitim şartı nedir?

Vali olmak için lisans mezunu olmanız gerekmektedir.Üniversitelerin Siyasi Bilimler Fakültesi, Hukuk fakültesi,İktisadi ve idari bilimler veya işletme fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Yalnızca bu bölümlerden mezun olmuş olmanız vali olmanız için yeterli değildir. Vali olabilmek için öncelikle kayakam olarak görev yapıyor olmanız gerekmektedir.

Vali Olmak İçin Yaş Şartı Var Mı?

Çoğu meslekte olduğu gibi valiliktede yaş sınırı vardır dewsek yanlış bir bilgi vermiş olmayız. Vali olabilmek için Kaymakam olmuş olmanız gerekmektedir. Kaymakamlık alımları ise 657 sayılı devlet memurluğu kanunu ile belirlenmekte olup kaymakam olmak için sınavlara başvurduğunuz tarihte 35 yaşınızı doldurmamış olmanız gerekmektedir.

Kimler Vali Olabilir?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olanlar Vali olabilirler.
2 Yıl Kaymakam olarak görev yapmış olanlar Vali olabilirler.
Üniversitelerin Siyasi Bilimler Fakültesi, Hukuk fakültesi,İktisadi ve idari bilimler veya işletme fakültesinden mezun olanlar Vali olabilirler.
Yurt dışında Üniversitelerin Siyasi Bilimler Fakültesi, Hukuk fakültesi,İktisadi ve idari bilimler veya işletme fakültesinden mezun olup ülkemizde denklik alanlar Vali olabilirler.
Bunun dışında Valiler, İl emniyet müdürleri veya bakanlık çalışanlarındanda seçilembilmektedir.

Vali Atamaları Nasıl Yapılır?

Vali olmanın yolu kaymakamlıktan geçmesi nedeni ile size yolun başlangıcı olan kaymakamlıktan başlayarak nasıl vali olacağınız ile ilgili bilgileri anlatacağız.
Daha önce Kaymakam olabilmek için kpss şartı aranmakta idi ancak değişen sistem ile birlikte KPSS şartı kalkmıştır.Kaymakam olabilmeniz için içişleri bakanlığının kaymakamlık sınavlarına katılmanız gerekmektedir. Kaymakamlık sınavı 120 sorudan oluşan zor bir sınavdır.Sınavdan sadece puan almanız yeterli deildir. Bu sınavda üniversitelerde bulunan çan eğrisi sistemi mevcuttur.Her yıl binlerce kişinin girdiği bu sınavdan orttalama 100 kişi kaymakam olarak göreve atanmaktadırlar. Kaymakamlar bir müddet sonra vali yardımcısı olarak görev aparlar bu görev valiliğe geçiş görevi olarak tanımlanır.Vali yardımcıları içişleri bakanlığı kararı ile vali olarak atanırlar. İçişleri bakanlığının kararı bakanlar kuruluna sunulur.Bakanlar kurulunun onaylamasından sonra Cumhurbaşkanına onaya sunulur.Cumhurbaşkanlığının da onaylaması ile birliktevaliler görev yerine atanırlar.

Vali Maaşları ne kadar? 2018’de Vali maaşları?

2017 Yılında 9000 TL ”Dokuz Bin Türk Lirası” civarında olan Vali Maaşları 2018 yılında 10 000 TL ”On Bin Türk Lirası” olarak bilinmektedir. Eğer sizde Ünlü Milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY gibi;

…Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek içim kamçı yerim,çifte yerim!
Adam Aldırma geç git!, diyemem aldırırım.
Çiğnerim,çiğnenirim ,hakkı tutar kaldırırım!
…”
Diyorsanız Maaşınız hiç önemli değil insanların size ihtiyacı var siz Vali olmalısınız!
Okuduğunuz için teşekkür eder, olumlu yada olumsuz görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı dileriz.

4 yorumlar

  1. Vali olmak icin ilkokul mezunu olmanin yeterli olacagini okumustum

  2. Vali nasıl olunur diye bende çok araştırma yaptım sonunda tamamen siyasi olduğuna karar verdim.

  3. çok bilgilendirici olmuş teşekkür ederim

  4. Sayısal bölüm okuyarakta olabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir