Merhaba arkadaşlar yaklaşan kaymakamlık sınavı öncesinde sizler için kaymakamlık ile ilgili bilgileri toparladık. Bu konumuzda sizler için cevaplayacağımız sorular arasında kaymakam nedir? Nasıl kaymakam olunur? Kaymakam maaşları 2018? Kaymakam maaşı 2018? Kaymakamlık sınavı 2018? Kaymakam olmak için hangi bölümü bitirmek gerekir? Kaymakamlık eğitim şartı nedir? Kaymakam ne iş yapar? Kaymakam görevleri? Kaymakamlık sınavı konuları nelerdir? Kaymakam nasıl atanır? Kaymakam nereyi yönetir? Kaymakam atamaları? Kaymakam atamaları 2018? Gibi önemli başlıklar ve sorular vardır. Kaymakamlık ile ilgili sormak istediğiniz soruları bizlere yorum olarak yada mail ile ulaştırabilirsiniz.
Yazının Başlıkları
Kaymakam nedir? Kaymakam Kimdir?
Kaymakam nedir sorusunun cevabını kısaca anlatmak istiyoruz..Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ‘nde İlçelerin yönetimlerinden sorumlu, ilçedeki hiyerarşik sistemin en üst kademesinde bulunan en yetkili kişiye kaymakam denir. Kaymakam ilçede Hükümeti temsil eder ve belediye başkanının da üstünde bir yetkilidir. İlçe denetimlerinden sorumludur. Kaymakamın görevlerine aşağıdaki başlıkta detaylı olarak yer verilmiştir.
Kaymakamın Görevleri Nelerdir? Kaymakam Ne İş Yapar
Kaymakamların görevleri ağırlıklı olarak denetlemelerdir desek yanlış söylemiş olmayız. İlçedeki tüm noksanlıkları tüm alanları denetleme yetkisine sahiptir. Kaymakamlar valiye bağlı olarak çalışmakta olup valilerin görevleri aynı zamanda kaymakamlarında görevleridir diye biliriz. Valilerin ilçedeki temsilcileridir. Kaymakamlar ilçedeki belediye çalışmalarını, emniyet, esnaf vs, tüm alanların çalışmalarını denetlerler. Valinin emirlerini duyurur ve uygularlar. Kaymakamlar aynı zamanda Kanunların, yasa ve yasakların uygulanmasından da sorumlu kişilerdir. Hükümet kararlarının ilçelerde tatbik edilmesinden de kaymakamlar sorumludurlar
İlçedeki idare ve zabıta gibi birimlerde kaymakamların sorumluluklarındandır. Kısaca ilçelerdeki huzur ve güvenin sağlanması kaymakamın görevleri arasındadır.
Kaymakam Nasıl Olunur? Kaymakam Atamaları Nasıl Yapılır?
Kaymakam olmayı düşünen arkadaşlarımızın kaymakam nasıl olunur bölümümüzü iyi okumalarını öneririz. Anlamadığınız yada takıldığınız yerleri yorum olarak belirtirseniz en kısa sürede sizlere yanıt verilecektir. Bir ilçeyi idare etmek gerçekten de kolay değildir. Eğer kaymakam olmayı düşünüyorsanız zorlu bir süreç sizi bekliyor diyebiliriz. Kaymakam olabilmek için öncelikle aşağıda belirttiğimiz lisans bölümlerinden birini bitirmiş olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise KPSS lisans sınavına katılmanız gerekmektedir. Kaymakam adayları için KPSS’ de P37 puan türü baz alınmaktadır. KPSS P37 puan türünden 80 puan üzerinde puan alan adaylar Kaymakam adaylığı sınavına girmeye hak kazanırlar bu sınavdan da geçmeniz durumunda uzmanlık eğitiminiz başlar. Bu eğitimin adı yakın zamanda kaymakamlık kursu olarak değiştirilmiştir. Kaymakamlık kursunu tamamlayan adaylar kurs sonunda sınava tabi tutulurlar ve bu sınavda yetersiz, yeterli, başarılı ve üstün başarılı olmak üzere toplam 4 ayrı kademe vardır. Bu kursu bitirdiğinizde aldığınız nota göre hemen yada belirli bir süre farklı görevler yaptıktan sonra kaymakam olarak görevlendirilirler.
Kaymakam Olabilmek İçin Gerekli Eğitim Şartı Nedir? Hangi Bölümlerden Kaymakam Olunur?
Kaymakam olmak isteyen adayların, Üniversitelerin 4 Yıllık bölümlerinden olan Siyasal Bilgiler, Hukuk veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri alt bölümlerinden herhangi birinden mezun olmaları gerekmektedir.
Kaymakam Adaylığı Sözlü ve Yazılı Sınavı Konuları Nelerdir?
Kaymakamlık sınavı konuları oldukça fazladır. Kaymakamların her alanda bilgi sahibi olması beklenmektedir. Kaymakam adaylığı sınavı hem sözlü hem yazılı olarak yapılır. Sınav konuları ağırlıklı olarak şu şekildedir;
-Türkiye’nin idari yapısı,
-Türkiye’nin ekonomik yapısı ve sorunları,
-Türkiye’de demokratikleşme
-İdare hukuku
–Anayasa
-Mahalli idareler
-İnkılap tarihi
-İnsan hakları
–Ekonomi
-Hukuk
-Tarih
Kaymakam adaylığı sözlü sınavında ise ağırlıklı olarak şu konulara dikkat edilmektedir;
-Temsil yeteneği
-Kavrama ve yorumlama yeteneği,
-İkna kabiliyeti
Kaymakamlık Kursu Nedir? Kaymakamlık Kursu Konuları? Kaymakamlık Staj Süresi? Staj içerikleri?
Kaymakamlık Adaylığı sınavını kazananlara verilen kaymakamlık eğitim kursudur. Kaymakamlık Kursu 3 Yıl Süreli bir kurstur. Bu kursta eğitim planı şu şekildedir;
İl Merkez Stajı (2 Ay),
Kaymakam Refikliği Stajı (3 Ay),
Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj (2 Ay),
Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) (4 ay),
Yurt Dışı Stajı (12 ay),
Kaymakam Vekilliği Stajı (9 ay),
Kaymakamlık Kursu (4 ay)
Kaymakamlık Kursunda Başarısız Olanlar?
Kursun sonunda girdiği sınavda yetersiz not alan aday adayları, en fazla 30 günlük bir zaman dilimi içinde ikinci kez sınava girmeye hak kazanırlar. Her iki sınavdan da geçer not alamayan aday adayları, Genel İdare Hizmetleri
Kaymakam Maaşları 2019? Kaymakam ne Kadar Maaş Alır?
Kaymakam maaşları 2018 Yılında 9000 TL civarındadır. Bulunduğu / görev yaptığı ilçeye göre değişiklik gösterebilmekle beraber bu ücret ortalama ücrettir. Kaymakam maaşları 2019 yılında bir önceki yıla göre 480 lira zamlanmış olup 12 bin ila 9 bin TL arasında değişmektedir.
Kaymakam Alım Şartlarında Değişiklikler!!
2018 Yılı Temmuz ayında yayınlanan KHK ile Kaymakam olabilme şartları değiştirilmiştir. Son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, kaymakam olmak için artık üniversitelerin siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olma şartı kaldırılmıştır. Yeni düzenlemede, kaymakam olmak için üniversite mezunu olmak ve 5 yıl özel sektör ya da kamu kurumunda çalışma şartı getirildi.
Kaymakamlık kursunda başarısız olanlar hakkında ki bilgilerde eksiklik var yazı eksik kalmış
15 temmuz 2018 cumhurbaskanligi kararnamesine gore kabul goren lisanslar cogatilmistir. Yaziyi guncellersenis iyi olur
İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederiz.Konu ile ilgili değişiklikler güncellenmiş, Konu Altına Değişiklikler başlığı altına ekleme yapılmıştır
Mesela bir şehrin merkezinde kaymakam olamıyor muyuz?
Merhaba, büyükşehirlerde ilçe kaymakamlıkları, şehrin yapısına göre şehir içinde kalabiliyor. Örnek vermek gerekirse, Bakırköy Kaymakamlığı şehrin merkezinde. Ancak küçük şehirlerde ve ilçeleri şehir dışında olan büyükşehirlerde böyle bir şans bulunmuyor. Merkez ilçeler kaymakamlığa değil, valiliğe bağlı oluyor. Vali nasıl olunur gibi bir sorunuz varsa, sitemizin arama bölümüne yazarak kolayca öğrenebilir veya https://meslekincele.com/vali-nedir-nasil-vali-olunur/ adresinden ilgili yazıya ulaşabilirsiniz. Selamlar.