
Yazının Başlıkları
Acil Tıp Teknisyeni / ATT Nedir ? Nasıl Acil Tıp Teknisyeni Olunur ? ATT Nasıl Olunur ?
Merhaba Arkadaşlar! Bugün sizlere ATT / acil tıp teknisyenliği ile ilgili bilgiler paylaşacağız. Bu konumuz da bizleri aydınlatan ATT / Acil Tıp Teknisyeni Süleyman kardeşimize teşekkür ederiz. Bu konumuzda Acil Tıp Teknisyeni nedir, nasıl acil tıp teknisyeni olunur, acil tıp teknisyeni 2019 maaşları ne kadar acil tıp teknisyeni 2018 maaşları, acil tıp teknisyeni olmak için ne yapmak gerekli, acil tıp teknisyeni olmak için hangi bölümü okumalıyım, acil tıp teknisyeni atamaları nasıl yapılır, acil tıp teknisyeni taban puanları ne kadar,acil tıp teknisyeni ne yapar,att nedir, nasıl att olunur, att 2019 maaşları ne kadar att 2018 maaşları, att olmak için ne yapmak gerekli, att olmak için hangi bölümü okumalıyım, att atamaları nasıl yapılır, att taban puanları ne kadar,att ne yapar, gibi soruların cevabını vermiş olacağız.Konumuz ile ilgili soru, öneri, istek ve şikayetlerinizi bizlere bildirmekten çekinmeyin. Konumuzu başlıklar halinde ele alacağız…
Acil Tıp Teknisyeni / ATT Nedir ?
ATT yani Acil tıp teknisyeni‘ nin ne demek olduğunu sizlere açıklarken kitaplardan yada çeşitli bilim ve ilimsel kaynaklardan değil, ülkemizde yapması gereken ve yaptıkları işe göre açıklamalarla ”nedir?” sorusunun cevabını vermek istiyorum. Ambulans ve acil servislerde acil tıbbi müdahale gereken hastalara ilk müdahaleyi yapan görevlilere acil tıp teknisyeni / att denir. ATT ler ilaç yapma yetkisine sahip değillerdir. Ancak bir doktor talimatı ile ilaç uygulayabilirler. Hatta VT / VF gibi defibrilasyon gerektiren ritimlerde (genellikle televizyonda gördüğümüz şok) ne yapılması gerektiğini bilse dahi müdahale etmeye yetkisi olmayan kısıtlanmışlardır. Ancak belirtmek isterim ki yetkiniz olsa da olmasa da hastanın ihtiyacı varsa bundan eminseniz her ne kadar yasal olmasa da bunu yaparsınız ve sektöre girdiğinizde bunu açık bir şekilde görürsünüz. Konumuzu okuyan att arkadaşlarımız yada sağlık çalışanlarımız varsa meslek hikayelerim bölümümüzde anılarını ve tavsiyelerini görmekten mutlluluk duyarız.
NOT: Genellikle att ler / acil tıp teknisyen leri acil servis ve ambulansta görev yaptıklarını belirtsekte ülkemizde yoğun bakımlarda, servislerde ve daha birçok farklı ve alakasız birimlerde att arkadaşlarımızın çalıştığını görebiliriz. Hatta ilçe hastanelerinde döner sermayede çalışan arkadaşlarımız bile mevcut.
Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?Nasıl ATT Olunur?
ATT olarak dile getirdiğimiz Acil Tıp Teknisyeni olmak gibi bir hayaliniz varsa ve ”nasıl olunur?” diye düşünüyorsanız öncelikle henüz liseye başlamamış olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Çünkü Acil Tıp teknisyeni(ATT) olmak için Sağlık Meslek Liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği / ATT bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Sağlık meslek liselerinde 2016 yılına kadar yaygın olan att lik bölümü alımları, günümüzde oldukça azalmış ve her geçen gün bölümler kapanarak devam etmektedir.Ülkemiz de Lise mezunlarının çalışma olanakları her geçen gün düşürülmekte ve bu bölümden mezun olanların çoğuda farklı işle meşgul olmaya başlamaktadırlar. Üniversiteler de Acil Tıp Teknisyenliği diye bir bölüm yoktur. Bazı arkadaşlarımız Paramediklik (İlk ve Acil Yardım ) bölümünü acil tıp teknisyenliği ile karıştırsalar da kesinlikle böyle bir bilgi yanlış bir bilgidir.
Acil Tıp Teknisyenliği Atama Taban Puanları Ne Kadar?
ATT yani Acil Tıp Teknisyeni olmak için liselerin taban puanlarını bu başlığımızda değerlendireceğiz. Bir alt başlığımızda ise atama taban puanlarını inceleyeceğiz. Acil Tıp Teknisyenliği bölümünün lise için taban puanları eskiden çok düşüktü barajı geçmeniz yeterliydi. Ancak günümüzde 400+ puan ile acil tıp teknisyenliği(ATT) bölümü alımlarını kapatmaktadır. Daha öncede belirttiğimiz gibi bu bölüm çoğu sağlık meslek lisesinde adı değiştirilmiş yada kapatılmıştır. Bu sebeple puanları oldukça yüksektir. Ancak ATT olmayı düşünen arkadaşlarımızın makalemizin tamamını okuyup tekrar bir düşünmesini tavsiye ederiz.
Acil Tıp Teknisyenliği Alımları Nasıl Yapılır ? ATT atamaları Nasıl Yapılır ? ATT Taban Puanları Ne Kadar?
ATT / Acil Tıp Teknisyeni alımları / atamaları sağlık bakanlığı’ nın 4/B li alımları ile OSYM tarafından yapılmakta ve taban puanları da yine OSYM sitesinde detaylı olarak bulunmaktadır. Bunun ile birlikte Üniversite hastaneleri de Devlet personel daire başkanlığından personel alımı yapacaklarına dair izin alarak 4/B li acil Tıp teknisyeni / ATT alımı yapmaya devam etmektedir. 2010 lu yıllarda Orta öğretim KPSS’ ından 60 ve üzeri puan alan herkesin atandığı bu bölümün puanları her geçen gün artmaktadır. Nedeni ise eleman açığının azalması değildir. Taban puanların artmasındaki sebep Ülkemizin Lise mezunu çalışan sayısını azaltmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Bu izlenen politika Yeni ve eski mezun olan arkadaşlarımızı ciddi manada yıprattığı gibi özel sektöre de yansıdı ve artık tanıdığımız birçok ATT arkadaşımız farklı işlerde görev yapmaktadırlar. 2018 yılı KPSS atamalarında ATT alımı taban puanları 85 üzerinde olup, att alım sayısı da oldukça düşük tutulmuştur.
Acil Tıp Teknisyenliği Maaşları Ne Kadar 2018? ATT Maaşları Ne Kadar 2019? 2019 da ATT Maaşları Ne Kadar Olacak?
ATT / Acil Tıp Teknisyenlerinin 2018 ve 2019 yılında aldıkları maaşları incelediğimizde özel sektör ve kamu çalışanları olarak farklı değerlendirmemiz icap eder nedeni ise kurumlar arası maaş farkının arasındaki yüksek farktır diyebiliriz.
Özel Sektörde ATT / Acil Tıp Teknisyeni maaşları; asgari ücret yada 200 TL üstüdür. Eski mezun yani 2005-2012 yıllarında mezun olmuş olan arkadaşlarımız genellikle bir tecrübe sahibi olması nedeni ile yada aynı kurumda uzun süre çalışmış olması nedeni ile daha iyi maaşları çalışabilmektedir. Ancak biz günümüz şartlarında değerlendirme yapmalıyız. Günümüzde özel sektör alımlarını genellikle iş kur üzerinden yapmaktadır. Yeni başlayacak arkadaşlarımız özel sektörün bu acımasızlığının farkına varmasa da eski mezun arkadaşlarımız bu durumu hakaret olarak değerlendirmektedir.
ATT / Acil Tıp Teknisyeni maaşları KAMU da özel sektöre oranla çok daha iyidir. 2018 yılında 3500-4000 TL arasında olan att maaşları mesailer ile birlikte 5000 Tl üzerine çıkabilmektedir. 2019 yılında ATT / Acil Tıp Teknisyeni maaşlarının enflasyona ek % 4 zamlanması bekleniyor. Enflasyon oranı kağıt üzerinde düşürülmezse 2019 yılı Att maaşları 4000-4500 TL arasında olacaktır.