Gemi Makinisti Nedir? Nasıl Olunur?
Gemicilik özellikle alınan maaşların yüksek olması ve çoğu kişinin deniz tutkusu olması nedeniyle meslek seçme aşamasına gelen gençler arasında oldukça popülerdir. Geminin en önemli elemanı olan gemi makinisti mesleğini seçmek isteyenlerin de sayısı bir hayli fazladır. Aslında Türkiye’de denizcilik sektöründe gelişmiş nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç oldukça fazladır. Ancak, bu konuda işsiz bekleyen kişi sayısı hiç de az değildir. Bunun en büyük nedeni Türkiye’de denizcilik ve deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmaların sayısının oldukça yetersiz olmasıdır.
Gemi Makinisti Türleri ve Görevleri
Gemilerde gemi adamı olarak çalışan iki personel türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi güverteden diğeri de makine dairesinden sorumludur. İşte makine dairesinden sorumlu personele gemi makinisti denilmektedir. Makinistliğin de kademeleri bulunmakta, bu kademelere göre görevleri değişmektedir.
1. Baş Makinist: Kaptana karşı ana ve yardımcı tüm ana makinelerinden doğrudan sorumlu kişidir. Dümen sistemi, buzluklar ve yakıt defterinden sorumlu olan baş makinist bu makinelerin sadece kontrolünden değil bakım ve onarımından da kaptana karşı sorumlu tutulmaktadır.
2. İkinci Makinist: Baş makinistin yardımcısı olarak da adlandırılabilen bu makinist türü tüm makine teçhizatın bakım, onarım ve kontrolünden sorumludur. Gemideki elektrik ve aydınlatma sisteminin dışında filikaların sorumluluğu da ikinci makinistin görev listesinde yer almaktadır.
3. Üçüncü Makinist: Separatör, hava kompresörü, filika motoru, acil durum jeneratörü gibi parçaların bakım ve onarımı, kazan sularının test edilmesi üçüncü makinistin kontrolündedir.
4. Dördüncü Makinist: Genellikle okuldan yeni mezun olanlara bu görev verilmekte olup diğer makinistlerin işlerini yapabilmeleri için gerekli alet ekipmanın hazır bulundurulmasından sorumlu olmaktadır.
Gemi Makinisti Nasıl Olunur? Gemi Makinisti Maaşları 2018?
Gemi makinisti olmak için üniversite, yüksek okul veya meslek yüksekokulu düzeyinde ilgili bölümlerden mezun olmak ve diploma almak gerekmektedir. Mezuniyetin ardından uzun yol ve kısa yol olmak üzere gemide staj görmek gerekmektedir. Tüm bu sürecin sonunda dördüncü seviye makinist olunmakta diğer kademelere yükselmek için de çeşitli tecrübe şartları gerekmektedir. Diğer kademelerde net bir maaş olmamakla birlikte baş makinistin aylık geliri 6.000-7.000 dolar arasında değişmektedir.
Gemi Makinisti nedir? Gemi Makinisti maaşları? Gemi Makinisti taban puanları? Gemi Makinisti alımları? Gemi Makinisti iş ilanlarına nereden ulaşabilirim? Gemi Makinisti alım şartları? Gemi Makinisti kime denir? Gemi Makinisti olmak için ne yapmak gerekir? Nasıl Gemi Makinisti olunur? Gemi Makinisti ne iş yapar? Gemi Makinisti olmak? Gemi Makinisti ne kadar maaş alır? Gemi Makinisti maaşları 2018? Gemi Makinisti kursları? Gemi Makinisti ile ilgili herşey?