Başlangıç / Adalet ve Güvenlik / İKM İnfaz Koruma Memuru Olma Şartları Nelerdir?
İnfaz Koruma Memuru olma şartları nelerdir, koşulları nasıldır?
İnfaz Koruma Memuru olma şartları nelerdir, koşulları nasıldır?

İKM İnfaz Koruma Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Halk arasında gardiyan olarak bilinen infaz koruma memurluğu mesleğine başvuru yapmak isteyen kişilerin sayısı son zamanlarda artmıştır. Kamu personelleri arasında alımı oldukça yüksek olarak görülen infaz koruma memurluğu kapsamında başvuru yapmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla olarak nitelendirilmektedir. Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışarak; ceza infaz kurumlarında görev yapacak olan bu memurların görevi de suç işlemiş vatandaşların bulunduğu ceza infaz kurumlarında gerekli işleyişi sürdürmek olarak adlandırılmaktadır. Bu konuda herkes temel bilgilere sahip olsa da infaz koruma memuru olmak adına net bir fikir ortaya atılmamaktadır. Nasıl başvuru yapılacağı ve alım şartlarının ne olduğuna dair bilgilendirmeler kamu kurumları tarafından yapılmaktadır. 

İnfaz Koruma Memuru Olma Şartları Nelerdir? KPSS'den kaç puan almak gerekir?
İnfaz Koruma Memuru olma şartları nelerdir? KPSS’den kaç puan almak gerekir?

İnfaz Koruma Memuru Şartları

İnfaz koruma memuru olmak adına başvuru yapan kişilerin ilk olarak Türk vatandaşı olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda da herhangi bir kamu hakkından yararlanmamalarına dair bir durum da söz konusu olmaması zorunlu bir kuraldır. Başvuru yapacak olan adayların askerlik görevlerini icra etmeleri gerektiği de vurgulanan bir koşuldur. Aynı zamanda da infaz koruma memuru olmak isteyenlerin güvenlik soruşturmalarından da geçmeleri gerekmektedir. 

İnfaz koruma memuru olmak isteyen kişilerin Adalet Bakanlığı Memur Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliği’ndeki 6-18/c maddesinde yer alan açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı herhangi bir devlet hastanesinden tam teşekküllü bir sağlık raporu almaları gerekmektedir. Herhangi bir sağlık problemi olmadığını da Adalet Bakanlığı yetkili makamlarına ispatlamak durumundadırlar. 

İnfaz koruma memurlarının aynı zamanda da KPSS sınavlarından en az 70 puan almaları gerektiği de vurgulanmaktadır. 18 ile 30 yaş arasındaki adayların başvuruları söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda adayların en az lise mezunu olmaları gerekmekte ve fiziksel şartları da taşımaları söz konusu olmaktadır. Erkekler için en az 170 cm, kadınlarda da 160 cm boyundan daha uzun olmaları aranılan şartlardan bir tanesidir. 

İnfaz Koruma Memurlarının Çalışma Biçimleri

İnfaz koruma memurlarının ceza infaz kurumları içerisinde hükümlü kişilerin ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef oldukları bilinmektedir. Aynı zamanda da tutuklu kişilerin ıslah olmaları adına çalışma yapmaları da beklenen bir durumdur. 

Ceza infaz kurumuna giren tutuklu ve hükümlülerin ilk başta işlemlerini yapmak durumundadırlar. Kişilerin üzerinde bulunan eşyaların kaydını tutarak; bulundurma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bundan sonraki süreçte de ceza almış kişilerin koğuşlarına iletimini sağlayarak, koğuşlarının kapılarını kilitli tutmak durumundadır. Koğuşları belirli aralıklarla kontrol ederek; kontrolü sağlamakla görevlidir. Kişilerin sağlık sorunlarıyla ilgilenerek; revire götürme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda da görüşler esnasında da eşlik etmek durumundadır. 

Ceza infaz kurumunda yatmakta olan tutuklu ya da hükümlülerin gerekli ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da infaz koruma memurları devreye girmektedir. Bununla beraber günde 3 kez olmak üzere sayımlarını da gerçekleştirmek durumundadır. Ceza infaz kurumunda olay çıkması halinde ilk müdahale edecek olan kişiler olarak da tanımlanmaktadırlar. 

İnfaz Koruma Memuru Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

İnfaz koruma memurluğu, Adalet Bakanlığı bünyesinde yer alan bir meslek olarak tanımlanmaktadır. Bu göreve gelmek isteyen kişilerin Adalet Bakanlığı tarafından alım yapılmasını beklemek durumundadır. Adalet Bakanlığı tarafından açılan ilanlara ön başvuru yapma hakları bulunan adayların; KPSS puanları dikkate alınmaktadır. KPSS puanı yeterli olan adayların boy ve kilo ölçümleri sonrasında da mülakat sınavlarına dahil olmaları söz konusudur. Bu sınav yerleri başvuran her adaya iletilerek; belirli tarihte orada olmaları istenecektir. Mülakat sonrasında da adayların asil ve yedek hak kazananlar olmak üzere listelenme işlemi Adalet Bakanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirilecektir. 

Bekçi olma şartlarını merak ediyorsanız, buraya tıklayarak detayları öğrenebilirsiniz. Bekçi nasıl olunur, 2020 yılı bekçi maaşları ne kadar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir