Başlangıç / Cam, Çimento ve Toprak / Metalürji ve Malzeme Mühendisi Nedir? Nasıl Metalürji ve Malzeme Mühendisi Olunur?

Metalürji ve Malzeme Mühendisi Nedir? Nasıl Metalürji ve Malzeme Mühendisi Olunur?

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Nedir? Nasıl Olunur?

Geleceğin meslekleri arasında en popülerlerinden bir tanesi de metalürji ve malzeme mühendisliği mesleğidir. Bu konumuzda Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Nedir? Nasıl Olunur? sorusunun cevabını bulabileceksiniz. Sanayi ve çeşitli endüstri kollarında kullanılan tüm malzeme türlerinin geliştirilmesi, tasarlanması, üretimi ve ihtiyaca dönük olarak kullanım olanaklarının belirlenmesi bahsedilen mühendislik dalının konusudur. İş olanaklarının oldukça geniş ve teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilebilir olması mesleğin değerini gün geçtikçe daha da arttırmaktadır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Çalışma Alanları

Malzemenin olmadığı hiçbir alan olmaması nedeniyle metalürji ve malzeme mühendisliği mesleğinin çalışma alanına girmeyen bir sektör de bulunmamaktadır. Çalışma alanları çok geniş olan bu meslek başta savunma ve havacılık sektöründe kendisine yer bulmaktadır. Bunun dışında sanayi, otomotiv, enerji ve haberleşme alanlarında yüksek kaliteli ve yüksek performanslı malzemelere olan ihtiyaç malzeme mühendislerinin çalışma imkânlarını arttırmaktadır. Sadece yeni teknolojiye uygun yüksek performanslı malzemeler değil, aynı zamanda geleneksel malzemelerin daha da iyileştirilmesi yine bu meslek çalışanlarının görevleri arasında yer almaktadır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisi Nasıl Olunur?

Metalurji ve malzeme mühendisi nasıl olunur diye düşünüyorsanız önce sayısal bilginizin iyi olması gerektiğini söylemek isteriz. Sayısal bir bölüm olan metalürji ve malzeme mühendisliği lisans düzeyinde eğitim alınarak yapılabilen mesleklerdendir. Bunun için lise ve dengi bir okuldan mezun olunup üniversiteye giriş sınavından fen ve matematik alanında belirli bir puanı almak gerekmektedir. 4 yıllık üniversite eğitimini başarıyla tamamlayan kişiler diploma alarak mühendis unvanını almaktadır. Eğitim sürecinde fizik, matematik, kimya gibi sayısal ağırlıklı dersler alınmakta, ayrıca meslekte yeterlilik sağlanabilmesi açısından yaz stajı da zorunlu tutulmaktadır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği İş İmkânları

Metalurji ve Malzeme mühendisliğinin iş imkanları / olanakları oldukça geniştir. Ancak kişilerin kendilerini iyi yetiştirmeleri iş bulmada önemli etkendir. En ufak çapta üretim yapan fabrikalardan tutun da ülkelerin bel kemiği savunma ve havacılık sanayilerine kadar her alanda metalürji mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Her alanda iş bulma imkânı bulunmasına rağmen en çok metalürji ve malzeme mühendisi alan yerler metal işçiliği yapan fabrikalardır. Demir, çelik, maden ve alüminyum dökümü yapan sektörler özellikle otomotiv sanayi bu mesleğe çok ihtiyaç duymaktadır. Bunun dışında malzeme mühendisliğinin geleceğinin kompozit malzemeler ve nanoteknolojik ürünlerin üretimini yapan endüstri kollarında olduğunu söylemek çok doğru olacaktır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği maaşları 2019 yılında ne kadar diye merak edenler için yaptığımız incelemede; Metalürji ve Malzeme Mühendislerinin maaşlarının 2018 yılında 6000-7000 TL arasında değiştiğini öğrendik bunun ile birlikte akademisyenlik hayatınıza devam ediyorsanız da öğretim görevlisi olarak başladığınızda 5500-6500 TL arasında maaşlarının olduğunu tespit ettik. Ayrıca akademisyenlik hayatınıza devam ettiğinizde maaşlarınızın unvanınız ile birlikte artacağını belirtmek isteriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir